Közélet

Új szakaszába lép a koronavírus-járvány

Már vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem lehet feltérképezni, hogy ki kitől kapta el a betegséget. Egy láthatatlan ellenséggel kell szembe szállni – mondta az országos tisztifőorvos.

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon

– jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette, hogy

az első szakaszban „külön” megbetegedések fordultak elő, egyedi esetek voltak, illetve kis közösségben fordult elő a fertőzés. A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő.

Kiemelte: egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie. Az országos tisztifőorvos azt kérte: aki teheti maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet – közölte Müller Cecília.

Az Infostart szemléje szerint

már vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem lehet feltérképezni, hogy ki kitől kapta el a betegséget. Egy láthatatlan ellenséggel kell szembe szállni.

Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezt szolgálják a kormányzati intézkedések is. A legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon. Minden emberi kontaktus veszélyforrás. Különösen az időseket fenyegeti veszély, ezért azt kérik, hogy maradjanak otthon. Akit a családja nem tud segíteni, ott az önkormányzat tud segíteni. Személyesen ne menjenek az orvosi rendelőkbe.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetõőe és Müller Cecília országos tisztifőorvos
Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje

– közölte kérdésre válaszolva Müller Cecília.

A marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte az MTI-vel, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok.

Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője elmondta, hogy

a térséget elérte a fertőzés, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett óvintézkedésekre.

A vendéglátóhelyeken 15 óra és másnap 6 óra között tilos lesz tartózkodni. Meg fogja tiltani a kormány a zenés-táncos rendezvényeket. Kivéve a polgári házasságkötés és a temetés.

Elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását.

A mozik, a színház, a múzeumok, a könyvtárak látogatása is tilos lesz.

Az üzletek nem tarthatnak nyitva 15 és 6 óra között, kivéve az élemiszer-üzleteket, patikákat, illetszerboltokat, beniznkutakat.

A szabályok megszegése szabálysértés, és az összege 500 ezer forint. A rendőrség ellenőrzi a korlátozó rendelkezéseket.

A kormány elrendeli, hogy Kásler Miklós vegye nyilvántartásba az orvosi végzettséggel rendelkezőket, illetve az ilyen képzésben részesülőket, ők bevonhatok a járvány elleni védekezésbe. A rendőrség negyven olyan embert találtak, akik nem tartották be a hatósági ház karantén szabályait.

Harminckilencre nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

Magyarországon vasárnaphoz képest 7 újabb beteget diagnosztizáltak, így már 39 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 29 magyar állampolgár.

Egy ember meggyógyult, illetve egy 75 éves férfi elhunyt. Összesen 159-en vannak karanténban és hétfő reggel fél 9-ig 1236 mintát vizsgáltak meg az akkreditált laborokban.

Koronavírus: újabb bejelentéseket tett Orbán Viktor

„Magyarország határait lezárjuk a személyforgalom elől. Csak magyar állampolgárok léphetnek be” – jelentette be a miniszterelnök a parlamentben.

 

járvány operatív törzs koronavírus
Kapcsolódó cikkek