Közélet

Újabb bejelentéseket tett Orbán Viktor

„Magyarország határait lezárjuk a személyforgalom elől. Csak magyar állampolgárok léphetnek be” – jelentette be a miniszterelnök a parlamentben.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti hétfői felszólalását azzal kezdte, hogy a múlt hét végén a kormány kihirdetéséről döntött. Rendkívüli helyzet van, ismeretlen ellenséggel állunk szemben – mondta a kormányfő.

Az egész emberiség számára kihívás, hogy ismeretlen vírussal állunk szemben.

– tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a vendéglátóegységek és üzletek jelentős fertőzésveszélynek vannak kitéve, ezért 15 óráig lehetnek nyitva, kivéve az élelmiszerüzleteket, patikákat és drogériákat.

Magyarország határait lezárjuk a személyforgalom elől. Csak magyar állampolgárok léphetnek be.

– mondta a kormányfő.

Hétfő éjféltől minden rendezvényt betilt a kormány.

Sporteseményeket zártkapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. Bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be – tette hozzá a kormányfő. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák – közölte.

Az egész magyar gazdaság bajba kerül

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már „bekopogtatott” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte:

elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban.

Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak.

Újra kell tervezni a költségvetést

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, de elmondta azt is, hogy

a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja.

A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása a pénzügyminiszter feladata.

A gazdasági következmények súlyosak lesznek, sokan elveszíthetik az állásukat

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a munkáltatók és a munkavállalók tegyenek személyes erőfeszítéseket azért, hogy megtartsák az állásokat. Felvette a kormányfő a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével, mert szükség lesz monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében.

https://www.facebook.com/kormanyzat/photos/a.134933189912743/3599560133450014/?type=3&theater

Az idősek maradjanak otthon!

A miniszterelnök hozzátette, hogy nem tilthatják meg, hogy a 70 évesek elhagyják a lakásukat, de arra kérnek mindenkit, hogy maradjanak otthon. Az önkormányzatok tegyenek meg mindent az idősek gondozása érdekében – tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy a következő időszakban átlépünk a csoportos megbetegedések időszakába. A kontaktusok számát csökkenteni kell, ezért több intézkedést is hozott a kormány. Ilyen lépések voltak a beutazási tilalmak, és a veszélyhelyzet kihirdetése – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – kitoloncolással – kiutasított Magyarország és az területéről 13 iráni állampolgárságú egyetemistát, akik a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén voltak karanténban a koronavírus miatt – közölte a Belügyminisztérium.

A kormányfő elmondta, hogy hét újabb fertőzöttel már 39 koronavírusos eset van Magyarországon.

Bármekkora a veszély, akkor van a legnagyobb esélyünk, ha összefogunk

– mondta. Elsősorban a rendvédelemben és az egészségügyben dolgozóknak kell kiemelt figyelem.

Fokozódik az európai helyzet

– Hét újabb fertőzöttel már 39 koronavírusos eset van Magyarországon.

Összehangolt akciót jelentettek be a világ vezető jegybankjai az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítése céljából. A Fed már csökkentette is a kamatot.

– Csehországban is korlátozzák a lakosok szabad mozgását. Már 25 ezer fertőzött van Olaszországban, egy nap alatt több mint 350-en haltak meg. Ausztria egész területére kijárási korlátozásokat jelentett be vasárnap Sebastian Kurz osztrák kancellár. Már az 5 fő feletti rendezvényeket is tiltják. Spanyolország szükségállapot bevezetésével korlátozza lakosai szabad mozgását. Norvégia, Észtország és Litvánia is lezárja határait. Németország pedig lezárja Ausztriával, Franciaországgal, Svájccal és Dániával közös határát.

járvány Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek