Közélet

Bernie Sanders elhalasztaná az előválasztást

Amerikai elemzők rámutattak, hogy a koronavírus-járvány jelentősen átalakította a demokraták előválasztási és elnökjelölő folyamatát.

A demokraták amerikai elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor a wisconsini előválasztás elhalasztására szólított fel szerdán.

A középnyugati Wisconsin államban a jövő kedden tartanák az előválasztásokat a novemberi elnökválasztáshoz.

Április 7-én egyébként csak egyedül ebben az államban voksolnának.

Elhalasztást kérő közleményében a vermonti szenátor azzal érvelt, hogy az embereket „nem szabad arra kényszeríteni, hogy az életüket kockáztassák a sorban állással a szavazófülkéknél”. Emlékeztetett arra is, hogy 15 másik tagállamban már követték az egészségügyi szakemberek tanácsait, és későbbre halasztották az előválasztásokat. „Arra sürgetjük Wisconsint, hogy kövesse példájukat” – írta Sanders.

Fotó: AFP

Amerikai elemzők rámutatnak:

a koronavírus-járvány jelentősen átalakította a demokraták előválasztási és elnökjelölő folyamatát.

Egyes tagállamokban ugyanis személyes megjelenés helyett csakis levélben lehet voksolni, sok államban pedig májusra vagy júniusra halasztották az előválasztást. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden, Barack Obama volt elnök egykori alelnöke és Bernie Sanders szenátor az elmúlt hetekben már egyáltalán nem tartott kampányrendezvényt, és nem is nagyon szólaltak meg interjúkban vagy közleményekben.

A héten szombaton négy tagállamban lennének előválasztások, illetve jelölőgyűlések.

A déli Louisiana már korábban bejelentette, hogy júniusra halasztja a voksolást.

Hawaii, Alaszka és Wyoming pedig nem a halasztás, hanem a levélben lebonyolított szavazás mellett döntött, és ennek határidejét meghosszabbította: Alaszka április 11-ig, Wyoming április 17-ig, Hawaii pedig május végéig.

Egyesült Államok Bernie Sanders elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek