Közélet

Elfogadta az amerikai képviselőház a 484 milliárd dolláros csomagot

A kongresszusban a csütörtök esti képviselőházi szavazás után máris egyeztetni kezdtek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról.

Csütörtökön este a demokrata többségű amerikai képviselőház 388:5 arányban szintén elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, miután a republikánus többségű szenátus kedden már megszavazta azt.

A csomagterv eredetileg 320 milliárd dolláros összeget tartalmazott, és csakis a kisvállalkozókat segítette volna.

Az összeget azonban megtoldották további összegekkel, amelyekből a kórházakat és vírustesztek elvégzését támogatják, illetve külön összeget szánnak a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére.

A segélycsomag Donald Trump amerikai elnök támogatását is élvezi, és az elnök közölte, hogy amint megkapja a kongresszustól a megszavazott törvényt, azonnal alá is írja, s ezzel törvényerőre emeli.

Az amerikai törvényhozók a múlt hónapban fogadták el az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját, amely több mint 2000 milliárd dollárral segíti az új típusú koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdasági szereplőket.

Fotó: AFP/Nicholas Kamm

A kongresszusban a csütörtök esti képviselőházi szavazás után máris egyeztetni kezdtek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról.

A csütörtökön elfogadott törvénycsomag összegéből egyébként

  • 75 milliárd dollárt a kórházak megsegítésére,
  • 25 milliárd dollárt pedig a vírustesztek kibővítésére fordítanak majd.
  • A vírustesztek gyorsabb és szélesebb körű bővítését az egészségügyi szakemberek és a politikusok egyaránt a járványból történő kilábalás egyik legfontosabb előfeltételének tartják.

    Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön bejelentette, hogy

    az általa irányított államban megkezdték az antitest-teszteket, vagyis azokat, amelyek révén kimutatható, hogy van-e a páciens szervezetében a vírusfertőzés után megjelent antitest.

    Cuomo szerint az első eredmények azt sugallják, hogy sokkal több ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, mint azt korábban feltételezték.

    járvány gazdasági csomagterv amerikai képviselőház
    Kapcsolódó cikkek