Közélet

Missouri állam kártérítést követel Kínától a járvány miatt

Szakértők szerint a per kevés sikerrel kecsegtet, miután Kína szuverén országként védelmet élvez.

Az egyesült államokbeli Missouri állam bírósághoz fordult, hogy kártérítést követeljen Kínától a koronavírus-járvány miatt – számolt be az amerikai média. A kínai külügyi szóvivő szerdán teljesen abszurdnak nevezte a lépést.

Missouri amerikai szövetségi bíróságon indított polgári peres eljárást a pekingi vezetés, a Kínai Kommunista Párt és kínai intézmények ellen, azt állítva, hogy felelősek a koronavírus miatti gazdasági veszteségekért és a halálesetekért, mert

a járvány kezdetén leplezték a vírus jelentette kockázatot.

Szakértők szerint a per kevés sikerrel kecsegtet, miután Kína szuverén országként védelmet élvez.

„A Covid-19 az egész világon helyrehozhatatlan károkat okozott a országoknak, és betegség, halál, gazdasági problémák és emberi fájdalom járt nyomában” – írta Eric Schmitt, Missouri főügyésze helyi idő szerint kedden.

Schmitt szerint Peking hazudott, elhallgattatta azokat, akik feltárták volna az igazságot, és keveset tett azért, hogy megelőzze a vírus elterjedését. Az ügyész szerint a világjárvány elkerülhető lett volna, ha Kína másképp áll a dolgokhoz.

Az amerikai közép-nyugaton található Missouriban

több mint hatezer fertőzöttje és 220 halálos áldozata van az új koronavírusnak.

Fotó: AFP

Világszerte több mint 2,5 millió fertőzöttről és 178 ezer halottról tudni.

Nem Schmitt az egyetlen, aki a kínai vezetést tette felelőssé: 22 republikánus törvényhozó azt követelte Donald Trump amerikai elnöktől, hogy a hágai Nemzetközi Bíróságon vonja felelősségre Kínát a koronavírus-járvány miatt. Maga az elnök is a pekingi vezetés szerepét hangoztatta, és felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) fizetett hozzájárulást. Trump szerint a WHO is felelős a helyzet kialakulásáért, mert fedezte Kínát.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő alaptalannak és teljesen abszurdnak nevezte Missouri panaszát.

Keng aláhúzta: a kínai kormány intézkedései nem tartoznak az amerikai bíróságokra.

„A kínai kormány a járvány kezdete óta nyitottságról, átláthatóságról és felelősségérzetről tett tanúbizonyságot” – hangsúlyozta a szóvivő egy szerdai sajtótájékoztatón.

járvány Egyesült Államok Missouri koronavírus Kína
Kapcsolódó cikkek