Közélet

Az ausztrál kormányfő nem ért egyet Trump teóriájával

Az ausztrál elnök szerint vadpiac volt a vírus forrása, Donald Trump ezzel szemben teljesen másképp vélekedik.

Kínai vadhúspiac lehetett a világjárványt okozó új típusú koronavírus legvalószínűbb forrása Scott Morrison ausztrál kormányfő szerint, aki arra reagálva beszélt erről kedden, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten úgy vélekedett, egy kínai kutatólaboratóriumból származik a SARS-CoV-2 vírus.

Scott Morrison újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor nem zárta ki Trump elméletét, de azt mondta, nem láttak olyan bizonyítékot, amely miatt megváltoztatnák álláspontjukat.

Az ausztrál kormányfő keddi nyilatkozatát megelőzően – a múlt héten – Ausztrália és Kína viszonya feszültté vált, miután Ausztrália független vizsgálat lefolytatását szorgalmazta Kínával szemben a koronavírussal kapcsolatos információk vélt elhallgatása miatt.

Kína canberrai nagykövete erre válaszul kilátásba helyezte, hogy csökkenthetik az egyébként jelentős kereskedelmüket Ausztráliával.

Ausztrália közben tárgyalásokat kezdett Új-Zélanddal a koronavírus-járvány miatt korlátozott nemzetközi utazások felújításáról, a két ország közötti légijáratok újraindításáról. Mindkét ország szigorú intézkedéseket foganatosított a járvány visszaszorítása érdekében, a külföldről érkezőknek pedig egy hónapig tartó karantént írt elő.

Ezzel elérték, hogy a koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegség halálozási rátája 1 százalék körüli, vagyis jóval alacsonyabb, mint más országokban.

Az ausztrál kormány keddi ülésén Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő személyében több mint 60 év után először vett részt külföldi ország vezetője. Ardern videokapcsolat révén csatlakozott a keddi megbeszéléshez, amelyet követően Wellingtonban újságíróknak ausztrál hivatali partnerével egyetértve arról beszélt, hogy csak akkor lehet újraindítani a két ország közötti utasforgalmat, ha már biztosak lehetnek abban, hogy nem hurcolják át egyik országból a másikba a betegséget.

Ausztráliában hozzávetőleg 6800 koronavírusos megbetegedést és 96 halálesetet regisztráltak, Új-Zéland 1137 esetet és 20 halálozást.

Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos részein lazítottak a társadalmi távolságtartás szabályain, de a nagy csoportosulások és a nem létfontosságú utazás továbbra is tilos.

Kedd volt Új-Zélandon a második nap, hogy nem regisztráltak egyetlen új koronavírusos beteget sem.

A kormányfő fogadkozott, hogy teljesen felszámolják a vírust a mintegy ötmilliós országban.

Fotó: AFP/POOL/David Gray

A nemzetközi utazások megnyitása nagy segítség lenne mindkét ország gazdaságának, mivel még a világ egyik legstabilabb gazdaságának, Ausztráliának is nagy csapás a koronavírus miatti leállás.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerint Ausztráliában majdnem egymillióan válhattak munkanélkülivé márciusban és áprilisban,

és még a kormány 320 milliárd ausztrál dolláros segélycsomagja ellenére is 30 éve először recesszióba süllyedhet az ország.

A gazdasági leállás hetente négymilliárd ausztrál dollár kiesést jelent – mondta az ország pénzügyminisztere kedden. Josh Frydenberg hozzátette, hogy a koronavírus okozta gazdasági sokk júniusig 10-15 százalékos zsugorodást okozhat az GDP-ben.

A négymilliárd ausztrál dolláros veszteség körülbelül 4 millió, mediánbért kereső ausztrál egyheti fizetésének felel meg

– tette hozzá.

A járvány előtt Ausztrália jó úton volt afelé, hogy 12 év után először 6 milliárd ausztrál dolláros költségvetési többletet érjen el. A világ 13. legnagyobb gazdasága és az egyetlen OECD-ország, amely a 2008-as gazdasági világválság után nem élt át recessziót, 1991 novembere óta nem tapasztalt visszaesést. Azonban a koronavírus miatt bizonyosan visszaesik a gazdaság lendülete.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek