Közélet

Meghosszabbították a Széchenyi Bank egykori vezetőjének és feleségének letartóztatását

A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

Eleget tett a bíró az ügyészség kérésének, és október 18-ig meghosszabbította a Széchenyi Bank egykori vezetőinek letartóztatását – közölte a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Az ügyészségi közleményben nem nevesítik a bankot, de a részletek alapján a Széchenyi Bank ügyéről van szó. Az tájékoztatás szerint

egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa – és felesége töltött be vezető szerepet.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha az igénylő gazdasági társaság nem juthatott volna egyébként hitelhez.

A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hiteleket a vád szerint nem fizették vissza, azokból végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott.

Korábban a Széchenyi Bank több tucat egykori vezetőjére, illetve a bank környezetében dolgozó tanácsadókra csapott le a rendőrség.

Vége a Széchenyi Banknak

2014. decemberében tett pontot az MNB a Széchenyi Bank történetének a végére: az állami szerepvállalás sem tudta megmenteni a kicsi, ám annál ambíciózusabb tervekkel rendelkező hitelintézetet, ugyanis a jegybank visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét és határozatában elrendelte a bank végelszámolását.

 

széchenyi bank bűnügy
Kapcsolódó cikkek