Közélet

A postaszolgálatot segítő csomagot akar elkaszálni Trump

A csomagforgalom a járvány idején megnőtt, amikor a Trump által a hivatal élére állított DeJoy a költségvetés megnyírbálásába kezdett.

Az Egyesült Államok képviselőháza törvényjavaslatot fogadott el, amely 25 milliárd dolláros támogatást biztosítana Egyesült Államok Postai Szolgálata számára – írja a BBC.

A jogszabályok azt is akadályoznák, hogy egyes kritikus elemek bármilyen módon befolyásolják, szélsőséges esetben szabotálják a levélben történő szavazást.

Nancy Pelosi a demokraták elnöke a nyári szünetről hívta vissza a törvényhozókat, hogy szavazzanak a törvényjavaslatról, amely álláspontja szerint a posta védelmét szolgálja.

A szavazás után – mint arra számítani is lehetett – Trump elnök posztot tett közzé a Twitteren, amelyben az intézkedést úgy jellemezte, mint a demokraták átverési kísérletét.

A postaszolgálat illetékesei többször kijelentették, hogy nem szeretnének több pénzt, és álláspontjukon nem fognak változtatni.

– mondta Donald Trump.

Representatives of the Post Office have repeatedly stated that they DO NOT NEED MONEY, and will not make changes. This is all another HOAX by the Democrats to give 25 Billion unneeded dollars for political purposes, without talking about the Universal Mail-In Ballot Scam....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 22, 2020

Ezen kívül azt is hozzátette, hogy megvétózza a javaslatot, amely a republikánus többségű szenátuson amúgy sem valószínű, hogy átjut. Erre Mitch McConnell , a szenátus többségi vezetője is rákontrázott, hiszen szerinte sincs esélye a javaslatnak a szenátusban.

Louis DeJoy, a szolgálat feje – akit egyébként Trump nevezett ki a posztra – korábban elmondta, hogy a hivatal költségcsökkentési intézkedéseit a novemberi szavazás lezárultáig felfüggesztik.

A szóban forgó költségmegtakarítási intézkedések eredményeképp a küldemények lelassulása aggodalmakat keltett az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb intézményével szemben.

Ez különösen a koronavírus világjárvány következtében jelent problémát, amikor a csomagforgalom rég látott szintre ugrott az Egyesült Államokban.

Trump egyébként határozottan ellenzi a postai úton történő szavazást, többször kifejezte aggályait, hogy ez a lehetőség a választási eredmények manipulációjához vezethet annak ellenére is, hogy erre eddig nem volt példa.

Másfelől semmilyen, a postai szolgáltatás megbízhatóságát veszélyeztető műveletet, vagy változtatást nem hagyhatnak jóvá és nem hajthatnak végre 2021 januárjáig. Ideértve a postahivatalok bezárását vagy csökkentését, a levélszortírozó gépek és postaládák eltávolítását, vagy a túlórák kifizetésének felfüggesztését.

„Ez nem pártpolitikai kérdés” – mondta a vita előtt Carolyn Maloney, a törvényjavaslat megalkotója. „Semmi értelme a költségvetés ilyen veszélyes csökkentésének a pandémia közepén és alig néhány hónappal a novemberi választások előtt.”

A republikánus politikai vezetők pénteken még egybehangzóan azt mondták, hogy a demokraták „alaptalan összeesküvés-elméleteket terjesztenek a posta helyzetéről politikai haszonszerzés érdekében” és „válságot kiáltanak Trump elnök aláásására tönkre téve egy kiemelt amerikai intézmény jó hírét.”

Louis DeJoy
Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Bírálták a demokratákat azért is, mert mint állítják, a javaslat „felesleges, és nem oldja meg a problémákat”.

Trump védelmébe vette az állami posta vezetőjét

Donald Trump amerikai elnök védelmébe vette szombaton a választásokba való beavatkozással vádolt Louis DeJoy postaminisztert, azt állítva, hogy csak áramvonalasítani próbálja az Egyesült Államok Postaszolgálatát (USPS), hogy „újra naggyá tegye”.

Trump kijelentése a Bedminsteri (New Jersey) golfklubjában tartott sajtótájékoztatón hangzott el, miután demokrata párti törvényhozók egyre hangosabban azzal vádolják a USPS élére nemrég kinevezett DeJoyt, hogy a posta kivéreztetésével akarja bebiztosítani Trump novemberi újraválasztását.

Pénteken a posta vezetője, Louis DeJoy a szenátus bizottságának azt mondta, hogy ”a választási levélre vonatkozó politikában nem történt változás„, és hogy az USPS ”teljes mértékben képes és elkötelezett amellett, hogy teljes egészében és időben kézbesítse a nemzet választási leveleit„.

DeJoy – aki májusban foglalata el helyét a szolgálat élén – elismerte, hogy az általa kezdeményezett változások lelassították a levelek kézbesítését, de ragaszkodott hozzá, hogy ”felháborító„ azt sugallni, hogy azok célja Trump elnök pozíciójának megerősítése lenne a novemberi választásokon.

Nem egységes az ügyben a jobb oldal

Több mint egy tucat jobboldali képviselő azonban, nyíltan szembe megy a párt álláspontjával és támogatja a javaslatot, amely részeként a hivatalt kötelezik arra, hogy az összes levélben leadott szavazatot elsőbbségi levélként kezelje.

Míg Trump a demokratákra mutogat, a nagy vállalatok tényként kezelik az ő hajlamát a választások manipulálására.

A Facebook is felkészül a választásokra

A közösségi háló felkészült arra az eshetőségre is, ha Trump esetleg a szavazást követően megpróbálná bármilyen módon manipulálni az eredményeket.

A vállalat alkalmazottai különböző forgatókönyveket készítenek és dolgoznak ki ezek alapján stratégiákat, amelyekbe beletartozik az az eset is, ha a 45. elnök, vagy kampánystábja a platformot a novemberben esedékes választás eredményeinek meghamisítására használná.

 

Egyesült Államok Postai Szolgálata USA USPS
Kapcsolódó cikkek