Közélet

Amerika feltételeket szab Oroszországnak

A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló megállapodás meghosszabbítása sokban függ az orosz fél hajlandóságától.

Az Egyesült Államok kész megfontolni, hogy meghosszabbítsák az Oroszországgal 2010-ben kötött megállapodást a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról, de csak feltételekkel – jelentette be kedden Bécsben Marshall Billingslea elnöki leszerelési különmegbízott, miután megbeszélést tartott Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettessel.

Az Új START megállapodást februárban jár le.

A meghosszabbítás egyik amerikai feltétele az, hogy a tárgyalások témájába vegyék fel a megállapodás kereteiben még nem szereplő, más területeken folyó orosz nukleáris fegyverkezést, a másik, hogy alaposan erősítsék meg az ellenőrzési rendszert

– mondta a hírügynökségeknek telefonon adott rövid, összefoglaló tájékoztatójában a megbízott.

Az Új START vagy START-III az utolsó nagyobb – a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló – megállapodás Washington és Moszkva között.

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Mindkét fél számára 1550 nukleáris robbanófejre korlátozza az atomarzenált. Oroszország tavaly novemberben hivatalosan javasolta a meghosszabbítását.

„Most Oroszországon a sor” – mondta Billingslea, aki hangsúlyozta, hogy Washington szerint a tárgyalásokat ki kell terjeszteni azokra a rövidebb hatótávolságú, Oroszország által felhalmozott nukleáris fegyverekre is, amelyekről a 2010-es megállapodás még nem rendelkezett.

Moszkva érti az álláspontunkat, ami hátra van, az, hogy lássuk: van-e politikai akarata az új megállapodás megkötésére. A labda az orosz térfélen van

– tette hozzá.

START-III hadászati eszközök nukleáris arzenál
Kapcsolódó cikkek