Közélet

Háromezer embert vettek őrizetbe a fehérorosz elnökválasztást követően

Mintegy százan sérültek meg fehérorosz elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban. A választást a regnáló elnök nyerte, de az államtól független felmérések homlokegyenest ellentétes képet mutattak.

Mintegy százan sérültek meg fehérorosz elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban, az országban mintegy háromezer embert vettek őrizetbe – közölte a BelTa fehérorosz hírügynökség belügyminisztériumi adatokra hivatkozva.

A belügyi tárca sajtószolgálata szerint az összecsapásokban a rendvédelmi szervek 39 munkatársa és több, mint 50 civil sérült meg. A minisztérium arról tájékoztatott, hogy a konfrontációnak nem volt halálos áldozata, és valótlannak nevezte az ezzel ellentétes tartalmú, az internetes híroldalakon megjelent állításokat.

Ellenzéki tüntető fehérorosz zászlóval a kezében Minszkben augusztus 9-én, a fehéroroszországi elnökválasztás estéjén
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A háromezer őrizetbe vétel egyharmada a fővárosban, a többi Fehéroroszország több, mint 30 településén történt.

Rendkívüli EU-csúcs jöhet a „levert” fehérorosz tüntetés miatt

Az rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt az Charles Mitchelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, Európai Bizottság elnökéhez fordult – közölte a lengyel kormányszóvivő.

Lukasenka nyerte a fehérorosz elnökválasztást

Öt szavazóból négy a regnáló elnökre voksolt. Az államtól független felmérések ezzel szemben homlokegyenest ellentétes képet mutattak.

 

Fehéroroszország választás
Kapcsolódó cikkek