Közélet

Lemond a libanoni kormány

Több ezer ember követelte a kormány és a politikai elit távozását.

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban múlt kedden történt hatalmas robbanás miatt

– jelentette be hétfőn a libanoni egészségügyi miniszter.

Előrehozott parlamenti választások kiírását javasolta szombaton Haszan Diáb libanoni kormányfő, miután

több ezer ember követelte Bejrút belvárosában a kormány és a politikai elit távozását a bejrúti kikötőben kedden bekövetkezett pusztító erejű robbanást követően, ahol az összecsapásokban egy rendőr meghalt.

Fotó: Thomas Devenyi / Hans Lucas / AFP

Kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost.

Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban.

A detonációt követően kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból. Ezt követően egymásra mutogatás kezdődött, és a hatóságok 19 embert őrizetbe vettek, köztük a bejrúti kikötő és a vámhivatal vezetőjét.

Az UNICEF becslései szerint mintegy 80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt, nekik és családjuknak azonnali segítségre van szükségük. A katasztrófában legalább 140 ember meghalt, ötezer megsérült, több százan eltűntek. Az szervezet szerint sok gyerek lehet traumatizált, sokkos állapotban a történteket követően.

Utolsó csapás érte a romokban heverő libanoni gazdaságot

Sok állam ajánlotta fel a segítségét, elsősorban a humanitárius katasztrófa elhárítására.

 

Libanon
Kapcsolódó cikkek