Közélet

A Marsnál hasít Elon Musk űrkocsija

A Falcon Heavy rakétával „meghajtott” Tesla Roadster madártávlatnyira került a Föld szomszédjától.

Amerikai idő szerint szerdán a Falcon Heavy rakéta tetején csücsülő Tesla Roadster megközelítette a Mars bolygót.

Az űrautó 2018-as kilövését övező felhajtással a valaha volt talán legnagyobb keresztpromóciót hozta össze a Teslának és a SpaceX űrkutatási vállalatnak. Emlékezetes, hogy élőben lehetett követni Starman, az űrhajós ruhába öltöztetett bábu első mérföldjeit a rakétával meghajtott kocsijának a „vezetése közben”.

Videó a kilövésről:

https://www.youtube.com/watch?v=pCWH5OW9lDo

A médiahekk ellenére a projekt egyébként a kozmonautika nagy mérföldköve. A Falcon teherűrhajó az eddigi legerősebb, amit készítettek, így nem is csoda, hogy az űrrakéta-űrautó

mindössze 5 millió (8 millió kilométer) mérföldre jár a Föld legközelebbi szomszédjától.

Ez a gyakorlatban még mindig nagy távolság emberi szemmel – szögezte le Jonathan Dowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Centrum kutatója. A Mars ilyen távolságból olyan kicsinek tűnik, mintha egy tizednyi Hold méretű égitest lenne. Starman kalandja egyébként lekövethető a neten. A Hol van a roadster? oldal folyamatosan beszámol az utazásáról.

Eddig 1,7507 Nap-ívet, összesen 1,3 milliárd (2 milliárd km) mérföldet tett meg a 2 évvel és 8 hónappal ezelőtti kilövése óta.

Fotó: SpaceX Flickr / Sputnik / AFP

Jelenleg 37 millió mérföld távolságra van a Földtől, és bele is fog telni egy kis időbe, hogy újra felénk járjon. Számítások szerint 2047-ben megy el kvázi mellettünk – csupán 5 millió mérföldre a Földtől. Az utazás nem fog örökké tartani: Hanno Rein, a Torontói Egyetem asztrofizikusa elég magas,

6 százalékos sanszot tesz rá, hogy a bolygónkba fog csapódni végállomásként.

Azért megijedni nem kell, évmilliók múlva lehet napirenden a roadster hazatérése.

SpaceX Heavy Falcon Mars Tesla
Kapcsolódó cikkek