Közélet

Az ausztrál férfiaknál aggasztó az elhízottak aránya

A középkorú férfiak 71 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a 25 évesnél idősebb és a harmincas korosztály 60 százaléka jár ebben a cipőben

Az ausztrál férfiak körében aggasztó az elhízottak aránya, ebből a szempontból a világ élvonalába tartoznak – állapította meg az ausztrál kormány megbízásából készített tanulmány.

A kétéves kutatást az ausztrál Családi Kutatások Intézete publikálta csütörtökön. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a középkorú ausztrál férfiak 71 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a 25 évesnél idősebb huszonévesek és a harmincas éveit taposó korosztály 60 százaléka jár ebben a cipőben, miközben a 10-14 éves fiúknál 20 százalékos az arány.

Az elhízottság tekintetében az Egyesült Államok és Chile vezeti a listát, ahol a középkorú férfiak 74 százaléka küzd ezzel a problémával.

Fotó: Getty Images

A kétéves kutatásból kiderült, hogy a vizsgált időszak alatt a résztvevőknek csak kis százaléka fogyott, a középkorú férfiaknál az érintettek 91 százaléka a kutatás kezdetétől a végéig túlsúlyos maradt. Az elhízottság évente 8,6 milliárd ausztrál dollárba kerül az országnak a termeléskiesés, valamint a betegállományok kifizetése és más egészségügyi költségek miatt.

A tanulmány arra is figyelmeztetett, hogy a túlsúlyos férfiaknál háromszoros a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek az egészséges testsúlyúakhoz képest.

Az elhízottak aránya globálisan:

Fotó: MTI

A túlsúlyosaknál ezen felül 1,4-szer nagyobb az esélye a légzőszervi komplikációknak.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a túlsúllyal és elhízottsággal sokkal nagyobb valószínűséggel jár együtt más olyan krónikus állapot, mint kardiovaszkuláris betegség, cukorbetegség vagy ízületi gyulladás” – foglalták össze a tanulmány szerzői, rámutatva, hogy ennek megfelelően „az ausztrál férfiak egészséges testsúlyának elérését és fenntartását segítő kezdeményezések nagyon hasznosak lennének”.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek