Közélet

Az Europol engedély nélkül gyűjthetett adatokat

A megfelelő biztosítékok közbeiktatása nélkül előfordulhat, hogy az embereket tévesen kötik bűnügyi tevékenységekhez – érvel az EU biztos.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) nem megfelelően kezelte az állampolgárok személyes adatait, ezzel megszegve saját szabályzatát – írja a Politico.

Nagy a valószínűsége annak, hogy az Europol jogtalanul tárol személyes adatokat olyan emberekről is, akikkel kapcsolatban nem tehetné ezt meg

– fogalmaz az Európai Uniós adatvédelmi hivatal (EDPS) a levelében.

Egy tavaly végzett vizsgálat során az unió adatvédelmi hivatala feltárta, hogy a tagállamokból beérkező adatok nagy mennyisége miatt nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az Europol eleget tesz saját adatkezelési szabályzatának.

Fotó: Nicolas Maeterlinck / AFP

Az állampolgárok számára ez kiemelkedő kockázatot jelent, mivel súlyosan sérülhetnek az alapvető jogaik és szabadságuk

– emelte ki Wojciech Wiewiórowski, az EU adatvédelmi biztosa.

Az Európai Bizottság szerint

az Europol túlléphette a hatáskörét és nem kizárólag informátorok, áldozatok, szemtanúk, gyanúsítottak esetében tárolt adatokat.

Arról nem is beszélve, hogy a szervezetnek arra kéne törekedni az aktuális szabályok értelmében, hogy minimalizálja a tárolt személyes adatok mennyiségét.

Ennek ellenére 2019-ben több mint 2 millió gigabájtos adatbázist üzemeltettek, azonban egy esetleges visszaélés veszélyei kritikusak.

A megfelelő biztosítékok közbeiktatása nélkül előfordulhat, hogy az állampolgárokat tévesen kötik bűnügyi tevékenységekhez, ezzel jelentős károkat okozva az érintettek magánéletében vagy szabadságában – érvel az EU biztos.

Az adatvédelmi hivatal november közepéig adott határidőt, hogy az Europol előálljon egy tervel, amiben helyreállítja az adatkezelési gyakorlatát, és további 4 hónapon belül végre is kell azt hajtsa.

EDPS adatvédelem Europol
Kapcsolódó cikkek