Közélet

Belendült a tesztelés a cégeknél

Már több mint százezer koronavírus-tesztet végeztettek el a hazai multik, viszont az összesen 339 ezer embert foglalkoztató kereskedőcégek az alkalmazottak nagy száma miatt az óvintézkedések betartásának ellenőrzésére összpontosítanak a folyamatos szűrés helyett.

A koronavírus-járvány második hullámában egyes cégek növelték dolgozóik koronavírus-szűréseinek számát, míg mások az óvintézkedések betartását helyezték előtérbe – derült ki a Világgazdaságnak küldött válaszaikból. PCR-vizsgálattal a friss fertőzés mutatható ki, gyorsteszttel az esetleg egy-három hónappal korábbi is.

Védekezésünk egyik fő eleme mindkét hullámban a tesztelés volt

– válaszolta a Mol Nyrt., amelynél május végéig 11 ezer teszt készült, szeptember eleje óta újabb hétezer, október végéig pedig még 11,5 ezer PCR-szűrést végeznek. A gyorstesztek száma is meghaladta a 11 ezret. A csoportnál a tavasszal nagyon kevés pozitív esetet találtak, a második hullámban többet, az országos trendekhez hasonlóan.

Az OTP Bank – közlése szerint – már a járvány kitörésekor beszerezte a megfelelő védő- és tesztelési eszközöket.

Több tízezer tesztelést végeztek, és ezt a második hullámban is intenzíven folytatják.

A bank kérésének megfelelően az ügyfelei a korábbinál nagyobb számban foglaltak online időpontot, heti 6-8 ezerről 10-12 ezerre nőtt a foglalások száma, a fiókok forgalma pedig 25 százalékkal esett. A idején 12 százalékkal emelkedett a mobilbanki csatornákon az új regisztrációk heti száma, az ügyfelek pedig 15 százalékkal több digitális tranzakciót hajtottak végre.

A Richter Gedeon Nyrt. több száz alkalmazottját tesztelte, a cégnél működő operatív törzs naponta monitorozza a járványhelyzetet, és az eredmények alapján rendszeresen készít javaslatot az ügyvezetésnek – közölte a gyógyszercég.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Budapest Airport Zrt.-nél márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések részeként

fizikailag elkülönítik egymástól a repülőtér üzemeltetése szempontjából kritikus területeken dolgozó csapatokat.

Az irodákban, a munkaterületeken és az utasforgalmi területeken rendszeres a fertőtlenítő takarítás. Egységes eljárásrend szerint működnek, amelynek indokolt esetben része a PCR-teszt elvégzése is.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalatainak együttesen 339 ezer alkalmazottjuk van, ennyi dolgozót lehetetlen lenne rendszeresen és folyamatosan tesztelni. Az OKSZ válasza szerint a kereskedelmi vállalkozások a vonatkozó jogszabályok szerint járnak el, belső rendjüket a foglalkozás-egészségügyi előírásoknak megfelelve, a járványhelyzethez igazodva kötelesek kialakítani.

Egymillió forintot költöttünk a kollégák tesztelésére

– írta a Hell Energy Magyarország Kft. A külföldi utak előtt és után kötelezően gyorstesztet végeznek, illetve akkor is, ha fennáll a gyanú, hogy egy munkatárs érintkezésbe került fertőzött személlyel.

PCR-teszttel a friss fertőzés mutatható ki, gyorsteszttel a régebbi is

 

OTP multik Richter gyorsteszt
Kapcsolódó cikkek