Közélet

Hány napot kell dolgoznunk egy iPhone 12 Pro-ért?

Magyarország a középmezőnyt erősíti az átlagbérek alapján összeállított ranglistán.

A Picodi analízis csapata összehasonlította az iPhone 12 Pro (128 GB) árát az átlagbérekkel különböző országokban, hogy

kiderítsék hány napot is kell dolgozni az új Apple termékért világszerte.

Fotó: Picodi

Az iPhone 12 Pro 128 GB-os verziójának hivatalos ára Magyarországon 439 990 forint lesz. Valamint az idei évben sem fülhallgatót, sem töltőt nem találunk majd a dobozban.

A KSH adatai szerint, az idei átlagbérek 395.900 forint bruttó (263.300 Ft nettó) körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyarnak 35,1 napot kell dolgozzon egy iPhone 12 Pro-ért (anélkül, hogy enne is valamit). Összehasonlításképp az elmúlt év adataival, Magyarország eredménye pontosan ugyanannyi lett, mint tavaly.

A magas keresetek Svájcban és az USA-ban lehetővé teszik az új iPhone megvásárlását 4,4 és 6,1 ledolgozott nappal. A legrosszabb a rangsorban ahol az iPhone 12 Pro kapható, India és Mexikó lett: ezekben az országokban, egy átlagos polgárnak 54,4 napi bért kell az új iPhone-ra szánnia…

Az iPhone Index 2020 kiszámítása a helyi Apple és hivatalos eladó helyeken nyilvánosan bejelentett iPhone 12 Pro árak alapján történt.

Az átlagfizetések az országok hivatalos statisztikai hivatalai oldalairól származnak (Magyarországon a KSH), és az iPhone árak az adott országokban való közzétételének napjára érvényesek. A nettó bérek a helyi bérszámoló kalkulátorok segítségével lettek kiszámolva. A havi fizetéseket elosztottuk 21-el – egy hónap átlagos munkanapjainak számával. Azokban az országokban, ahol a statisztikai hivatalok a heti béreket alkalmazzák, a fizetést elosztottuk 5-tel.

Fotó: Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

iphone index KSH Apple iPhone 12
Kapcsolódó cikkek