Közélet

Jótékonysági adományokból kötöttek fogadásokat a Vatikánban

A több mint félmilliárd eurós fogadást Becciu bíboros felügyelte és fedezte, ezért kénytelen volt lemondani.

A szegények és rászorulók javára gyűjtött adományokból kötött fogadást a Vatikán – írja a Financial Times.

A fogadás tárgya az volt, hogy a 2020 elején adósságait nem teljesítő amerikai Hertz autókölcsönző hitelképessége megmarad-e. Ferenc pápa még 2018-ban fejtette ki álláspontját, miszerint

mások kudarcára fogadni etikai szempontból elfogadhatatlan.

Az ilyen tevékenységek a pápa álláspontja szerint „időzített bombák”.

Három évvel ezelőtt azonban egy „adományokból származó” 528 millió eurós vatikáni portfólióból hitel-nemteljesítési csereügylet kötvényeket vásároltak annak a fogadásnak a részeként, hogy a Hertz 2020 áprilisáig nem teljesíti tartozásait

– bizonyítják a lap által megtekintett dokumentumok.

A társaság csődöt jelentett, és ezek a Szentszék szűk menekülési lehetőséget biztosított a beruházás elől, amely így teljes mértékben megtérült.

A beruházást Giovanni Angelo Becciu bíboros felügyelete alatt hajtották végre, akit a pápa szeptemberben megfosztott bíborosi jogaitól és tettét visszaélésnek minősítette.

A pénzt a Szentszék központi igazgatási irodája nevében fektették be, ahol Becciu bíboros vezetőhelyettesként tevékenykedett 2011 és 2018 között.

A titkárság fő feladata a katolikus egyháznak nyújtott adományok kezelése.

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy magának Ferenc pápának tudomása lett volna vitatott befektetési ügyletről, amelyeket közvetlenül egy svájci titkársági számlán keresztül tartottak nyilván, és amelyet egy harmadik fél tanácsadója hajtott végre.

Nem elszigetelt esetekről van szó. Katasztrofálisnak bizonyultak a hitel-nemteljesítési csereügyletek számos fedezeti alap számára az amerikai vállalati csődhullám idején.

A CQS, a londoni székhelyű fedezeti alap, amelyet Michael Hintze milliárdos kereskedő vezetett, tavasszal durván 50 százalékos veszteséget szenvedett el, miután a Hertz-eseten kívüli mulasztások nagy veszteségeket okoztak a magas kockázatú származékos termékeknél.

Giovanni Angelo Becciu
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP

A Becciu bíboros által kinevezett titkársági vezetők további befektetései közé tartozik az Elton John életét bemutató 2019-es Rocketman film finanszírozása is – a lap által megtekintett dokumentumok szerint.

Mindezek mellett a titkárság több luxus lakóingatlant is vásárolt a londoni Knightsbridge-ben és értékpapírokat is.

Köztük az olasz állam által kibocsátott kötvényeket is találtak a vizsgálat során, amelyeket a Vatikán ellenőrzése alá tartozó kórházak felé való tartozás fejében adtak át.

Szeptember végén Ferenc pápa lemondásra szólította fel Becciu bíborost felmentve őt a szentek szentté avatásának felügyelete alól is.

A Vatikán nem vádolta semmilyen bűncselekménnyel az egykori kardinálist, aki azt állítja, nem követett el jogsértést és megfogadta, hogy tisztázza a nevét. Ő és a Vatikán sem kommentálták az esetet.

A bíboros sem először vétkezett

Tavaly a vatikáni rendőrség lefoglalta a titkárság egy londoni ingatlanügyletéhez kapcsolódó dokumentumokat. Ezt követően a bíboros felügyelete alatt a svájci bankszámlákon tartott vatikáni eszközök átfogó ellenőrzés alá kerültek.

A titkárság 2014-ben egy luxemburgi alapon keresztül vásárolta meg a Sloane Avenue 60 alatt található londoni ingatlant. Becciu bíboros személyesen felhatalmazásával. Júniusban a Vatikán vizsgálata szerint a beruházás „hatalmas veszteségeket” okozott.

 

Vatikán bíboros CDS
Kapcsolódó cikkek