Közélet

Még mindig sok civil áldozatot követel az afgán polgárháború

Az ENSZ helyi missziója szerint minden tíz áldozatból négy gyerek.

Bár 2020 első kilenc hónapjában 30 százalékkal kevesebb civil áldozatot szedtek a harcok Afganisztánban 2019 ugyanezen időszakához képest, még mindig sok a civil halott és sebesült, köztük a gyerek – állapította meg az ENSZ afganisztáni segítő missziója (UNAMA) kedden közzé tett jelentésében.

Szörnyű állapotok uralkodnak az afganisztáni menekülttáborokban
Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images

A beszámoló szerint az áldozatok – 2117 halott és 3822 sebesült – 58 százalékáért a kormányellenes erők a felelősök, és minden tíz áldozatból négy gyerek.

A halálesetek és sebesülések nagy részét robbanások okozzák – beleértve az öngyilkos merényleteket -, valamint a légicsapások és a szárazföldi harcok is. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az afgán kormány és a tálibok közötti

béketárgyalások kezdete óta sem csökkent a konfliktus civil áldozatainak a száma.

Trump karácsonyig kivonná az afganisztáni csapatokat

Az amerikai elnök lezárná a „nevetséges háborút”, az utolsó kontingensek hazaszállításával.

Deborah Lyons, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja, az UNAMA vezetője elismerte, hogy időbe telik, mire az egyeztetések konkrét eredményekhez vezetnek, ám sürgette a feleket, mihamarabb tegyenek meg mindent a civilek védelmében. Az afgán kormány és az ellene lázadó tálibok képviselői szeptemberben kezdtek tárgyalásokat Dohában, lezárandó a már 17 éve tartó polgárháborút, de az egyeztetések a ceremoniális megnyitó után megrekedtek.

Október elején ugyan alapszabályokat fektettek le annak érdekében, hogy elkerüljék a tárgyalások esetleges összeomlását, de több kérdésben nem tudtak megegyezni. Az összecsapások is tovább zajlottak az utóbbi hetekben a kormánykatonák és a szélsőséges iszlamista tálibok közt, és több tucat civil életet követelő öngyilkos merényleteket is jelentettek.

tálibok Afganisztán ENSZ afganisztáni csapatok polgárháború
Kapcsolódó cikkek