Közélet

Nemzeti egészségügyi telefonos ügyfélszolgálat segíti majd a betegeket

Uniós forrásból 2 milliárd 26 millió forint jut telefonos ügyfélszolgálat létrehozására, valamint 15,7 milliárd forint járóbeteg irányítási rendszerek korszerűsítésére.

Valamivel több mint 2 milliárd 26 millió forint összegben nemzeti egészségügyi telefonos ügyfélszolgálati és online információs központ létrehozásáról döntött a kormány.

A fejlesztést uniós forrásból valósítják meg jövő év március 31-ig. A projektet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Semmelweis Egyetem, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közösen valósíthatja meg.

A program megvalósításának célja minőségében megújult komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi rendszer létrehozása, a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférés javítása, illetve a megelőzés és egészségfejlesztés, a kialakított közösségi egészségszervezési és a helyi egészségfejlesztési funkciók meglévő kapacitásainak kibővítése a le nem fedett földrajzi területeken, valamint az egészségfejlesztés feladatrendszerére a mentális egészségfejlesztés funkcióinak ráépítése.

A projekt célja továbbá a szervezeti kultúra fejlesztése (és ezen belül a személyzet képzése és felkészítése), valamint a veszélyforrásokra figyelmet szentelő szemlélet megteremtése a betegbiztonság mint az egészségügyi ellátás során potenciálisan bekövetkező, elkerülhető egészségkárosodással szembeni védelem fejlesztése érdekében.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Ezen kívül 15,7 milliárd forintot fordítanak a járóbeteg irányítási rendszerek korszerűsítésére is. Ennek a programnak a célja, a járóbeteg-szakellátás megvalósításánál a szakellátás és az alapellátás közötti betegútszervezés folyamatának fejlesztése és olyan rendszer kialakítása, amely kezeli a járási szintű betegútszervezést, hatására nagyban fokozódik az alapellátást végző háziorvosi körzetek, praxisközösségek és a városi kórházak együttműködésének támogatása.

Valamint határozott a kormány a Dél-budai Centrumkórház (DBC) megközelíthetőségének fejlesztéséről is.

A kormányhatározat szerint döntöttek:

  • a Dobogó út M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakasza és Balatoni út közötti szakaszának átépítéséről a DBC közvetlen elérésének biztosítása miatt,
  • új közúti csomópont kiépítését valósítják meg a Dobogó út – Őrmezei út – Balatoni út kereszteződésben, beleértve a Balatoni út Menyecske utca és Egérút közötti szakaszán a csomóponti kapcsolódáshoz szükséges útépítési és forgalomtechnikai korrekciókat,
  • új külön szintű városi csomópont kiépítését tartják fontosnak az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakasza – Gazdagréti út– Budaörsi út – Dobogó út csomópontban.
  • Dél-budai Centrumkórház (DBC) DBC egészségügy
    Kapcsolódó cikkek