Közélet

Egyre szorul a hurok Murdoch médiabirodalma körül Ausztráliában

Az ausztrál szenátus környezeti és kommunikációs bizottsága indít vizsgálatot az ügyben, amelynek során feltárják a média sokszínűségének a helyzetét.

Az ausztrál szenátus jóváhagyta szerdán azt a kezdeményezést, hogy induljon hivatalos vizsgálat a Rupert Murdoch tulajdonában álló ausztráliai médiabirodalommal szemben, miután hatalmas támogatást kapott az országban a nagyobb médiadiverzitást követelő petíció.

Múlt héten zárult le az ügyben indított aláírásgyűjtés: több mint félmillió ausztrál csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, hogy bizottság vizsgálja meg az országban működő sajtó sokszínűségét. A kormány nem emelt kifogást a kezdeményezés ellen a szenátusban, így szavazás nélkül döntöttek a vizsgálat megindításáról.

A petíció útnak indítását október elején Kevin Rudd volt ausztrál kormányfő jelentette be.

Rudd „a demokrácia rákos daganatának” nevezte Murdoch médiabirodalmát, és arról beszélt, hogy az államnak vizsgálatot kellene indítania az ausztráliai médiamonopólium okozta jogsértések ügyében, és ajánlásokat kellene tennie arra vonatkozóan, hogyan lehetne diverzifikálni a médiumok tulajdonosi hátterét.

Fotó: Jewel SAMAD / AFP

Kevin Rudd kifogásolta,

hogy Rupert Murdoch az ausztrál nyomtatott sajtó 70 százalékát ellenőrzi,

Queensland államban pedig gyakorlatilag minden napilap az ő tulajdonában van. Rudd szerint a Murdoch által alapított News Corporation médiavállalat a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás szintjét meg sem közelítve, a konzervatív kormánynak kedvezve tudósít a hírekről, és senki nem elég bátor ahhoz, hogy ez ellen felemelje a szavát.

Sarah Hanson-Young, a kezdeményezést benyújtó zöld párti szenátor a sajtóban úgy nyilatkozott,

hogy amikor félmillió ember aláír egy petíciót, akkor a parlamentnek arra oda kell figyelnie.

Fotó: William WEST / AFP

Hozzátette: „alapos vizsgálat alá kell vetni a kormánykoalíció és a News Corp közötti meghitt kapcsolatot”.

Az ügyben az ausztrál szenátus környezeti és kommunikációs bizottsága indít vizsgálatot, amelynek során feltárják a média sokszínűségének, függetlenségének és megbízhatóságának a helyzetét.

médiabirodalom vizsgálat Ausztrália kevin rudd Szenátus Rupert Murdoch
Kapcsolódó cikkek