Közélet

Hat különböző koronavírus elleni oltóanyagot tesztelnek a világban

Az oroszok kétféle, míg az amerikaiak, angolok, németek és kínaiak három-négyféle vakcinát fejlesztenek – mondta el Szlávik János.

Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző támadáspontokon hatnak a koronavírusra – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos főorvosa szombaton.

Van olyan vakcina, amelyik apró genetikai információt ad át az embernek a koronavírussal szembeni ellenanyagok képzése érdekében,

míg egy másik valamilyen vírusvektort használ, amely más típusú élő, vagy inaktívált vírus segítségével serkenti az ellenanyagok kiválasztását

- fejtette ki Szlávik János.

Egy harmadik módszer az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan inaktívált, szaporodásképtelen vírust juttat az emberi szervezetbe, amely elkezd ellenanyagot termelni, a legegyszerűbb vakcinák pedig protein alapúak, amelyek különböző fehérjék bejuttatásával próbálják megvédeni az embereket – tette hozzá a Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetője.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elmondása szerint Oroszország ezek közül kétféle technológiát használ, míg az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Kínában pedig három-négyféle oltóanyagot is fejlesztenek.

Már decemberben Magyarországra érkezhet Oroszországból olyan hatékony oltóanyag, amelyet a koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztettek ki.

Ez egy bevizsgálandó szállítmány lesz, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az oltóanyag-fejlesztéssel foglalkozó szakemberekhez kerül. Jó néhány évre tekint vissza az a technológia, amelyet az Oroszországban előállított vakcinánál használtak, például hasonló módon fejlesztettek ki oltóanyagot az ebola ellen Afrikában – fűzte hozzá az osztályvezetője virológus.

A jelenleg bevizsgálásra érkező orosz oltóanyag egy úgynevezett adenovírus vakcina, amely egy emberi, jóindulatú vírusra épül úgy, hogy annak inaktivált változatát módosítják azért, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel és ellenanyagokat képezzen. Az Oroszországból érkező vakcinából Magyarországon is gyárthatnak majd oltóanyagot – a virológus.

A legfrissebb korlátozó intézkedések hatása csak később válhat érezhetővé, mivel a betegség lappangási ideje 5-8 nap – fejezte be a szakértő.

Németország hatféle Szlávik János vakcina koronavírus Oroszország oltóanyag Kína Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek