Közélet

Irán és Venezuela is új irányt vár

Az iráni és a venezuelai elnök is abban bízik, hogy komolyabb párbeszédeket tudnak folytatni Amerikával.

Nicolás Maduro venezuelai elnök gratulált Joe Biden demokratra párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz, egyúttal jelezte, hogy kész a párbeszédre az új amerikai kormányzattal.

Maduro az erről szóló Twitter-bejegyzésében jelezte:

Venezuela „mindig is kész lesz a párbeszédre és az egyetértésre az Egyesült Államok népével és kormányával”.

Szintén gratulált Bidennek és Harrisnek Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető is, aki szerint az új amerikai kormányzat segítségével képesek lesznek „felszabadítani” Venezuelát. „Az új kormányzattal és kongresszussal folytatjuk harcunkat, hogy elérjük közös célunkat, a venezuelai nép felszabadítását a diktatúra (Nicolás Maduro uralma) alól” – fogalmazott Guaidó a közösségi oldalakon megosztott bejegyzésében, bizakodását fejezve ki az Egyesült Államok „kétpárti támogatását” illetően „a venezuelai szabadság és demokrácia ügyével” kapcsolatban.

Fotó: HO / Venezuelan Presidency / AFP

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban még súlyosabbá vált azt követően, hogy Guaidó – akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányzathoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta – Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak.

Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Irán is javulást vár

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a „romboló” amerikai politika – írta a Twitteren szombaton a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese, Esák Dzsáhángiri, hozzátéve, hogy

Donald Trump kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért.

Hasonló szellemben nyilatkozott Haszan Róháni iráni elnök is, aki szerint a jövendő amerikai kormánynak ki kell javítania a múlt hibáit.

Haszan Róháni, Irán elnöke
Fotó: AFP

Haszan Róháni azt mondta, a következő amerikai kormánynak meg kell ragadnia annak lehetőségét, hogy kijavítja Donald Trump hibáit. „Az amerikai nép (...) nemet mondott Trump káros politikájára. A következő amerikai kormánynak ki kell használnia annak lehetőségét, hogy kijavítsa a múltbeli hibákat” – fogalmazott. „Irán azt részesíti előnyben, hogy építő együttműködésben legyen a világgal” – tette hozzá.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban romlott, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen.

Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat – atomprogramját csakis békés célból folytatja -, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Elemzők megjegyzik, hogy Irán keményvonalas politikusai nem örülnének, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson, ugyanakkor mégis van esély arra, hogy enyhül Teherán és Washington ellenségeskedése.

Irán sohasem fogja normalizálni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, de vezetése „hősies rugalmasságot” fog tanúsítani az iszlám köztársaság túlélése érdekében

- jósolja Szaid Laylaz teheráni elemző, aki szerint a perzsa ország súlyos gazdasági gondjai miatt kénytelen lesz engedni.

Venezuela Nicolás Maduro
Kapcsolódó cikkek