Közélet

Pénzügyi témában már van teljesen digitális tananyag és tanrend

NAT kompatibilis, ingyenes digitális pénzügyi-gazdasági oktatási programot indít általános- és középiskolásoknak az OTP Fáy András Alapítvány.

NAT kompatibilis, ingyenes digitális pénzügyi-gazdasági oktatási programot indít általános- és középiskolásoknak az OTP Fáy András Alapítvány. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések az egész világon ráirányították a figyelmet a digitális oktatási programok szükségességére – mondta Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Gróf Henrik Balázs, az alapítvány oktatás-szakmai igazgatója emlékeztetett: eddig leginkább a személyes oktatásra helyezték a hangsúlyt – ennek köszönhetően

2012 óta már több mint 120 ezer iskolás korú gyermeknek, illetve felnőttnek nyújtottak pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzést.

A képzések keretében eddig kiemelt hangsúlyt kapott a digitalizáció, hiszen tudható volt, hogy a fiatalok számára egyre fontosabbak az élményalapú megoldások, a digitális bennszülöttek számára a mindennapok része, hogy informatikai eszközöket és megoldásokat használnak.

Illusztráció. Fotó: Marijan Murat/dpa/AFP

Azt már a vírus megjelenése előtt tapasztalták a Fáy szakemberei, hogy több oktató jelezte, hogy a személyes képzésekre nehezen tudnak eljönni a fiatalokkal, a pandémia kapcsán ugyanakkor még inkább előtérbe került a digitális oktatás.

Gróf Henrik Balázs szerint az elmúlt hónapokban ezért indult el a digitális fejlesztés, amelynek keretében igyekeztek megfelelni annak az elvárásnak, hogy a NAT-ba integrálható tudásanyagot építsenek fel,

amelyet az iskolai keretek között – a 45 perces órarendbe illesztve – lehet leadni.

Illusztráció. Fotó: Marijan Murat/dpa/AFP

Az új oktatási programhoz készültek távoktatási videók, lehetővé válnak streaming közvetítések és rendelkezésre áll egy e-learning applikáció is a tudásanyag elsajátítására. A program egyelőre a pénzügyi-gazdasági tananyag elsajátítását támogatja,

ám a digitális felépítés a későbbiekben egyéb tananyagok digitális formában történő elkészítését is támogatni tudja.

Dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosa szerint a pandémia idején az egyik napról a másikra kellett átállni a digitális oktatásra, ami kaotikus állapotokat okozott. Sok bizonytalanság volt tapasztalható, mindenki kapkodott – így jöttek létre például a facebook-csoportok, noha elvben a gyermekeknek nem lenne lehetősége arra, hogy saját fiókjuk legyen, vagy így írt elő videós feladatrögzítést a gyerekeknek (és szülőknek) egy-egy tanár, aki önmagában nem tudott saját anyagot felhelyezni a netre.

Amit csináltunk, azt nem lehet digitális oktatásnak nevezni, ezekben a hónapokban digitális túlélést, dzsungelharcot folytattunk

– mondta az ombudsman, aki szerint ugyanakkor az első szakaszt összességében mégis sikeresnek lehetett ítélni. Azt például sikerült elérni, hogy a tanár presztízse komolyan megnőtt a szülők szemében a gyerekek otthon töltött hetei és otthoni tanulásuk során szerzett tapasztalatok alapján.

Mára már előnyben vagyunk, hogy a tanárok a tapasztalatok alapján már tudják, hogy mi a jó a digitális oktatásban és mi az, amire nem használható ez a megoldás. A fő feladat az, hogy mostantól professzionális megoldásokat kínáljunk a tanulóknak és pedagógusoknak is – mondta Aáry-Tamás Lajos.

 

tudásanyag oktatás iskola digitalizáció pandémia stream OTP Fáy András Alapítvány
Kapcsolódó cikkek