Közélet

Ursula von der Leyen új transzatlanti szövetségre hívja Amerikát

A bizottsági elnök fontosnak nevezte a többoldalú megállapodások újjáélesztését és új közös szabályok létrehozását.

Ursula von der Leyen új, átfogó transzatlanti partnerség és egy új globális szövetség kialakítására szólította fel az Egyesült Államokat.

Az együttműködésnek egyebek mellett a biztonság fokozására, a fenntarthatóságra, a kereskedelemre, a globális versenyfeltételekre, valamint az intézmények megerősítésére kell kiterjednie – mondta az Európai Bizottság elnöke.

It is time for a new transatlantic agenda fit for today’s world.

I am sharing my vision on the Europe’s role in the world with our ambassadors.https://t.co/oKKYlZaiTc

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 10, 2020

Von der Leyen az uniós tagországok nagyköveteinek videókonferenciája előtt közzétett üzenetében az EU és az Egyesült Államok együttműködésének konkrét példái között a koronavírus-járvány leküzdését, a klímavédelmet, valamint a nemzetközi szervezetek, például az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) megerősítését és megreformálását nevezte meg.

Ezek azok a kulcsfontosságú területek, ahol Európa átveheti a vezetést, és új pozitív menetrendet állíthat össze az Egyesült Államokkal.

Nemzetközi rendszereink túl sok éven át voltak fogságban, eljött az ideje, hogy ezt az irányt megfordítsuk

- fogalmazott Ursula von der Leyen.

A bizottsági elnök fontosnak nevezte a többoldalú megállapodások újjáélesztését és új közös szabályok létrehozását, egyebek mellett a digitális világot érintően.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a plenary session at the European Union Parliament in Brussels on September 16, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: JOHN THYS / AFP)

Véleménye szerint az online platformokra vonatkozó előírások kiterjesztése lehet csak eredményes a gyűlölet- és a terrorista propaganda elleni küzdelemben. Meg kell reformálni a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályokat, hogy

lehetővé váljon minden illegális online tartalom gyors eltávolítása a szólásszabadság védelme mellett

- hangoztatta a politikus.

Von der Leyen szerint a digitális adóztatását célzó nemzetközi megállapodásnak legkésőbb 2021 közepéig el kell készülnie, ellenkező esetben az EU saját javaslatokkal áll elő.

TRANSZATLANTI globális Ursula von der Leyen Európai Unió szövetség Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek