Közélet

Világpremier a Magyar Nemzeti Galériában

Január végéig kivételes élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Budavári Palotába. Sean Scully egyik friss alkotását ugyanis a Magyar Nemzeti Galéria mutatja be először a nagyközönségnek.

Különleges életmű-kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában. A kelet-közép-európai régióban először láthatók az ír származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő kortárs művész, Sean Scully absztrakt festményei.

Köztük a legújabb alkotása is, amelynek világpremierje Budapesten lesz.

Scully az absztrakció legfontosabb kortárs képviselői közé tartozik, művészetét egyszerre jellemzi formai redukció és referenciális gazdagság, geometrikus építkezés és expresszív önkifejezés. Az 1980-as évektől sajátságos képi nyelvet alakított ki, amely látszólag az ellentétes minőségek kifinomult szintézisére épül.

A kiállítás – amely 2021. január 31-ig látogatható – az életmű összes meghatározó periódusát áttekinti:

  • az 1960-as évek korai figurális kísérleteit, az 1970-es évek minimalista formanyelvét,
  • valamint az 1980-as évek expresszív sávokból építkező alkotásait,
  • de láthatók a művész sajátos tájképei és egy válogatás a közelmúlt sokakat meglepő Madonna-sorozatából is.
  • A kiállítás kiemelkedő alkotásai közé tartozik a művész egyik legújabb festménye, a Fekete négyzet (2020), amely Kazimir Malevics fekete négyzetére és persze jelenünk egzisztenciális szorongásokkal terhelt világára utal. A képet első ízben a Magyar Nemzeti Galéria mutatja be a közönségnek.

    Fotó: Elisabeth Bernstein

    A mintegy száztíz Scully-művet felvonultató tárlaton a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, és megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. Az alkotások értelmezését – a falakon és a tárlókban egyaránt – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.

    A művészettörténeti múlttal folytatott párbeszéd kulcsfontosságú az életmű értelmezése szempontjából. Külön szekciók foglalkoznak a művész olyan meghatározó alkotókra vonatkozó reflexióival, mint Vincent van Gogh és Pierre Bonnard.

    A hazai kiállítás mintegy 110 Scully-művet vonultat fel.

    Scully 1945-ben született Dublinban, Londonban végezte művészeti tanulmányait, majd a hetvenes évek elején az Egyesült Államokba költözött, 1983-ban megkapta az amerikai állampolgárságot. Jelenleg New York, Barcelona és München között osztja meg az idejét. Munkáit a többi között a londoni Tate Galéria, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a madridi Reina Sofia Nemzeti Múzeum és a minneapolisi Walker Art Center gyűjteményei őrzik.

    Scully műveiről az artnet adatbázisa 1300 aukciós leütési árat őriz, 2018 júniusában a Christie’s kortárs és modern művészeti árverésén például 560 ezer euróért adták el egy pasztellképét. Aukciós rekordja 2019-ben született a Phillips aukciósháznál, ezen a liciten 2 millió dollárt fizettek ki az egyik festményéért.

    Magyar Nemzeti Galéria Sean Scully kiállítás világpremier
    Kapcsolódó cikkek