Közélet

Orbán Viktor: nem sikerült az összhang megteremtése

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki a Karmelita Kolostorban találkozott.

Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Lengyelország miniszterelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

A júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni

– tette hozzá. A kormányfő azt mondta, hogy Lengyelországgal közös álláspontra jutottak: egyesíteni fogják az érveiket a vitában, és

Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára is elfogadhatatlan lenne.

„A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak ”– mondta.

Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell

– mondta Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök azt is mondta, hogy

téved, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani.

A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell – tette hozzá. Azt is mondta, hogy semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész unió is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz – tette hozzá.

Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje

– mondta a lengyel miniszterelnök. Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására.

Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani.

– tette hozzá.

Budapest és Varsó már korábban jelezte, hogy vétót emel, ha a források elosztását jogállami feltételekhez kötik, ami félelmeik szerint csatornát nyitna a szuverenitásukat csorbító politikai beavatkozásnak az EU hatalmi központjai számára. A kenyértörésre a múl héten kerülhet sor, hisz az EU-országok brüsszeli állandó képviselői minősített többséggel jóváhagyták a jogállamisági feltételrendszert.

 

Mateusz Morawiecki Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek