Közélet

Az UNICEF szerint a tanároknak elsőbbséget kell élvezniük az oltásnál

Az oltás segít megvédeni a tanárokat a vírusfertőzéstől, egyben lehetővé teszi számukra, hogy személyes, jelenléti tanítást folytathassanak.

A tanároknak az elsőbbséget élvező csoportok közé kell kerülniük a koronavírus elleni oltási kampányokban – szorgalmazta keddi közleményében Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója.

A szervezet vezetője hangsúlyozta, a koronavírus-járvány

világszerte nagy pusztítást végzett a gyermekek oktatásában. A tanárok beoltása döntő lépés ahhoz, hogy (az oktatás ügye) ismét a helyes pályára kerüljön.

Henrietta Fore állásfoglalása szerint a tanároknak

elsőbbséget kell kapniuk a Covid-19 védőoltás beadásánál, amint lezajlik az élvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók és a lakosság magas kockázatú csoportjainak vakcinációja.

Az oltás segít megvédeni a tanárokat a vírusfertőzéstől, egyben lehetővé teszi számukra, hogy személyes, jelenléti tanítást folytathassanak, ami végső soron elősegíti az iskolák nyitva tartását is.

Fotó: Shutterstock

Az UNICEF szerint a pandémia első hullámának április végi csúcspontján

az iskolabezárások világszerte megzavarták a diákok közel 90 százalékának tanulását.

A szervezet úgy véli, az iskolák nem tartoznak a fertőzés elsődleges gócai közé, ezért helyteleníti, hogy az oktatási intézmények zárva tartanak jelenleg a világon minden ötödik iskolás számára – ami 320 millió gyereket érint.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk a következő generáció jövőjét. Ez pedig azoknak a védelmével kezdődik, akiknek a jövőbe vezető út megnyitása a dolga

– hangsúlyozta Fore.

Az oktatás elhúzódó hiányának vagy megszakadásának súlyos következményei vannak, különösen a társadalom peremére szorultak számára. Minél tovább maradnak gyerekek az iskolán kívül, annál kevésbé valószínű, hogy visszatérnek, és annál nehezebb lesz szüleiknek visszatérni a munka világába – hívta fel a figyelmet a világszervezet Gyermekalapjának vezetője.

UNICEF vakcina tanárok koronavírus oltás pedagógusok iskolabezárás digitális oktatás
Kapcsolódó cikkek