Közélet

A Naprendszerrel egy idős talajmintákkal tér vissza az űrszonda

Visszatér a Földre a mintegy 4,6 milliárd éves talajmintákkal a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája.

Visszatér a Földre a Naprendszer keletkezése körüli időből származó mintegy 4,6 milliárd éves talajmintákkal szombaton a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája – közölte a Jaxa japán űrügynökség.

A kapszula a Földtől 220 ezer kilométeres magasságban sikeresen levált az űrszondáról, és a tervek szerint közép-európai idő szerint szombat este landol az ausztráliai sivatagban.

Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát szállít:

  • egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik
  • és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett.
  • A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

    Fotó: HANDOUT / JAXA VIA JIJI PRESS / AFP

    Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta:

    a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

    A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön – mondta Josikava.

    A Jaxa irányítóközpontjában üdvrivalgás fogadta a kapszula sikeres leválását.

    Az értékes talajmintát szállító, mindössze 40 centiméter átmérőjű kapszula tűzgolyóvá válik, amikor belép a Föld légkörébe. Nagyjából 10 ezer méteres magasságban kinyílik egy ejtőernyő, és a kapszula közép-európai idő szerint este hét óra körül landol Ausztrália déli részén. A térségben drónok és helikopterek, az űrből műholdak próbálják majd befogni a kapszula által kibocsátott rádiójeleket, hogy mielőbb ráakadjanak az eszközre a sivatagban.

    A tervek szerint ezután a kapszulát repülőgéppel Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését.

    Hayabusa naprendszer Japán űrszonda talajminta
    Kapcsolódó cikkek