Közélet

Pompeo: egyértelmű, hogy Oroszország áll az USA elleni hekkertámadások mögött

A támadássorozatban rendkívüli azoknak az intézményeknek a száma, amelyekbe egy népszerű hálózatmenedzselési szoftverben elrejtett kód révén között bejutottak a hekkerek.

„Meglehetősen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a mögött a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött, amelynek révén hekkereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába – jelentette ki szombaton egy interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki eddig az ügyben nyilvánosan megvádolta Oroszországot.

Ezt megelőzően a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA adott ki erről nyilatkozatot. A hekkerek „türelemről, műveleti biztonságról és mindenre kiterjedő jártasságról tettek tanúbizonyságot e behatolások során”

– írta a hivatal.

Az AP hírügynökség szerint mindazonáltal egyelőre nem tudni, hogy a hekkerek mi után kutattak, de szakértők szerint sokféle titkos információt kereshettek. Moszkva mindvégig tagadta a vádat, többször kijelentette, hogy semmi köze a támadásokhoz.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A támadássorozatban rendkívüli azoknak az amerikai intézményeknek a száma – 18 ezer -, amelyekbe egy népszerű hálózatmenedzselési szoftverben elrejtett kód révén március és június között bejutottak a hekkerek. Az Orion nevű szoftvert a texasi SolarWinds cég gyártja. Szakértők szerint hónapokig tart majd, amíg ettől a kódtól minden intézménynél megszabadítják a szoftvert, ugyanis egyrészt nincs a feladatra elég ember, másrészt valószínűleg a hekkerek nagyon kitartóak. Mindenesetre a védelmi minisztérium közölte, hogy

ők még semmilyen behatolási kísérletet nem észleltek, amely a SolarWinds szoftverén keresztül történt volna.

A NATO egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte szombaton az AFP hírügynökséggel: az Egyesült Államok elleni súlyos hekkertámadás miatt ellenőrzik az észak-atlanti szervezet minden informatikai rendszerét, de eddig semmilyen behatolás nyomát nem észlelték, pedig a NATO is használja az Oriont. Az Európai Bizottság is közölte, hogy vizsgálják az esetleges behatolást saját rendszerükbe, ahol egyetlen helyen használják az Oriont, de egyelőre ők sem találták semmilyen kísérlet nyomát.

John Dickson, a Denim Group kiberbiztonsági cég egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a világon nagyon sok magáncég használja az Oriont, és gondolkodik most azon, hogy miképpen tudja megerősíteni számítástechnikai rendszere védelmét.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek