Közélet

Biden kerékpárja kiberbiztonsági kockázatot jelenthet

Az újdonsült elnök egészségmegőrzési szokásai váratlan fejfájást okozhatnak a Fehér Ház biztonságáért felelős csapatnak.

Joe Biden egészségmegőrzési szokásai váratlan fejfájást okozhatnak az újdonsült elnök biztonságáért felelős csapatnak, a Peloton szobakerékpárt ugyanis egyesek potenciális kiberbiztonsági kockázatnak tartják – számolt be róla a The Guardian.

Az Egyesült Államok szerdán beiktatott 46. elnöke otthonában, a Delaware államban található Wilmingtonban

minden napját súlyzókkal, futópaddal és szobakerékpárral kezdte, így tartva karban fizikai állapotát.

Ezen a rutinján a jövőben sem kíván változtatni. A Peloton szobabiciklik népszerűsége abból fakad, hogy egy interaktív táblagéppel vannak ellátva, ezzel lehetővé téve használói számára, hogy távolról is csoportos edzéseken vegyenek részt. A koronavírus-járvány miatti lezárások hatására az eszköz egyre elterjedtebbé vált az országban.

A szobakerékpár tökéletes választás az online edzésekhez, ugyanis

az oktatók, edzők nyomon követhetik az adott sportoló teljesítményét, hiszen az eszköz webkamerával és mikrofonnal is el van látva. És ez az, ami a Fehér Ház esetében már érzékeny területnek számít.

https://www.youtube.com/watch?v=mA4aJ6b6td0

 

Max Kilger kiberbiztonsági szakértő kifejtette, hogy mivel az eszköz csatlakozik az internethez, így tűzfalak és a behatolás-érzékelő programok ellenére is támadási felületet nyújthatnak a komolyabb tudással rendelkező támadók számára.

Ha valóban azt akarod, hogy a Peloton biztonságban legyen, akkor le kell szerelni róla a mikrofon és a kamerát, és le kell kapcsolnod az internetről. De ezzel egy hétköznapi, unalmas kerékpárod lesz, ami elveszíti a vonzerejét

– tette hozzá.

Nem ez az első kerékpáros kaland a Fehér Ház történetében. 2017-ben Michelle Obama számára egy speciális, személyre szabott, szintén Peloton márkájú eszköz költözött az elnöki rezidenciára, értelemszerűen mikrofon és kamera nélkül.

A Peloton cég számára a pandémia okozta népszerűség-növekedés nagyon jól jött, ugyanis

2019 végén a vállalat 1,5 milliárd dollárt veszített értékéből, miután egy szexistának megbélyegzett reklám miatt magyarázkodnia kellett.

https://www.youtube.com/watch?v=F72RvkJuLsU

A videóban egy férfi meglepetésként lepte meg az egyébként is karcsú partnerét egy szobabiciklivel, hogy tovább fogyhasson.

Biden otthoni tekerése összességében nem jelent megoldhatatlan problémát. A Fehér Ház biztonsági csapatának egyébként is folyamatosan alkalmazkodnia kell az újabb és újabb technológiákhoz, és azok veszélyeihez. A kérdés amiatt került jobban napirendre, mert a közelmúltban több kormányzati ügynökséget tudtak feltörni egy feltételezhetően orosz hírszerzési akció keretében.

Garrett Graff, az Aspen Intézett kiberbiztonsági részlegének vezetője elmondta:

A fenyegetés valós, ugyanakkor kezelhető kockázat, ami megfelelő gondolkodást és felkészülést igényel.

Ennek ellenére egy Peloton-felhasználót se érjen váratlanul, ha online edzése során véletlenül egy csapatba kerül Bidennel.

 

Címlapkép: AFP / Jim Watson

Joe Biden Peloton kiberbiztonság
Kapcsolódó cikkek