Közélet

Maradhat a digitális munkarend az oktatásban január 11-e után is

A kormány a többi intézkedéssel együtt határoz majd a kérdésben, és várhatóan pénteken ismertetik a döntést.

Az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskoláknál hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet – mondta Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hozzátette:

a kormány a többi intézkedéssel együtt határoz majd a kérdésben, és várhatóan pénteken ismertetik a döntést.

Az államtitkár azt kérte az oktatási intézményektől, úgy készüljenek, hogy

várhatóan január 11-én még nem áll vissza a jelenléti oktatás a 9-12. évfolyamokon.

MTI/Koszticsák Szilárd

Már 31 500 egészségügy dolgozó kapta meg az oltást és az idősotthonokban is elkezdődött a dolgozók és a lakók beoltása

– közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közlése szerint Budapesten a Pesti úti és egy újpalotai, továbbá Miskolcon és Pécsett egy-egy idősotthonban kezdték el az oltást: összesen 1226-an jelentkeztek, 779 gondozott és 447 dolgozó. Ilyen hatalmas volumenű oltási program még nem volt Magyarországon. Ez részben a magas kockázati csoporthoz tartozók miatt fontos, részben pedig a logisztikai feladatok megoldásából adódó tapasztalatok miatt – mondta a tisztifőorvos.

Az egészségügyi dolgozók oltása a tervek szerint folytatódik, szerda estig 31 500-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát.

A 25 oltóponton túl már városi kórházakban is oltják az egészségügyi dolgozókat, ahogy érkeznek az újabb oltóanyag-szállítmányok, a kör fokozatosan bővül a szakellátókkal és a háziorvosokkal

– mondta Müller Cecília.

Megerősítette azt is, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően használják fel. Ettől Magyarország nem kíván eltérni – hangsúlyozta –, hozzátéve, hogy a gyártó akkor garantálja a megfelelő hatást, ha az alkalmazási feltételek szerint használják fel a készítményt.

Az adagolás kapcsán elmondta, minden ország ugyanolyan kiszerelésben kapja meg az oltóanyagot: egy ampullában öt ember részére elegendő oltóanyag van.

A magyar vakcinafejlesztésre irányuló kérdésre elmondta, a Debreceni Egyetem az NNK-val közösen fejleszt koronavírus elleni vakcinát. Ennek az elve az influenzavakcinához hasonló, elölt vírust használnak. Jelenleg az inaktiválás, az élő vírus ártalmatlanítása zajlik, ami egy bonyolult folyamat – ismertette.

Müller Cecília bizakodó, ugyanakkor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a magyar vakcinát illetően. Azonban szerinte fél-egy éven belül gyártani lehet majd ezt a vakcinát.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

korlátozás digitális tanrend koronavírus kormány kijárási tilalom január 11
Kapcsolódó cikkek