Közélet

Rendezett hatalomátadást ígér Trump az ostrom után

Az éjszakai ostrom után hivatalosan is megerősítették Biden győzelmét. Trump azt ígérte, rendben történik majd a hatalomátadás. Összefoglaló az amerikai eseményekről.

Közleményt adott ki csütörtök hajnalban szóvivője útján Donald Trump amerikai elnök, melyben azt írja, hogy bár egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével, és a tények az ő oldalán állnak, rendezett hatalomátadás lesz január 20-án.

Statement by President Donald J. Trump on the Electoral Certification:

“Even though I totally disagree with the outcome of the election, and the facts bear me out, nevertheless there will be an orderly transition on January 20th. I have always said we would continue our...

— Dan Scavino🇺🇸🦅 (@DanScavino) January 7, 2021

Ostrom és áldozatok a Capitoliumnál

Négy halálos áldozattal járó összecsapásba torkollott Trump szimpatizánsainak tiltakozása Washingtonban az amerikai elnökválasztások eredményei ellen, ahol a feltüzelt tömeg betört a Capitolium épületébe.

A jelenleg még hivatalban lévő amerikai elnök nem hajlandó elismerni vereségét, ezért Trump január 6-ára tiltakozásra szólította szimpatizánsait a Fehér Ház elé, hogy tüntessenek az elnökválasztások eredményei ellen, mivel a kongresszus két háza aznap hitelesítette és hagyta volna jóvá az elektori szavazatok alapján Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét.

A békés tiltakozás helyett azonban a republikánus tömeg egy négy órás ostrom alá vette a Capitolium épületét, amelynek során be is törtek az épületbe, és a halálos áldozatok mellett többen komolyan megsérültek.

BREAKING: @GStephanopoulos: „What you're seeing is something we've never seen before in the United States of America: the Capitol under siege.” https://t.co/EzJJ0RHR7N pic.twitter.com/hbB16Fxxr2

— ABC News (@ABC) January 6, 2021

Az épületben teljesen eluralkodott a káosz, így a törvényhozóknak az irodáikban kellett elbarikádozni magukat a tömeg elől, amíg a hatóságok próbáltak rendet tenni.

A rendbontást 4 óra alatt sikerült elhárítani a hatóságoknak, azonban négy ember életét vesztette az összecsapások során.

Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Az amerikai rendőrség szóvivője közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.

A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.

A közösségi média letiltotta Trumpot, a korábbi elnökök elkeseredettek

A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumtól, mivel úgy ítélték meg, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban.

A Twitter pedig 12 órára zárolta Trump fiókját, miután szerdán három bejegyzésének törlését is kezdeményezték amiatt, hogy erőszakra buzdíthatnak.

Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos alaptalan hazugságaival.

Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump gyújtotta be a példa nélküli megmozdulás tüzét.

Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

Később Donald Trump egy beszédében kérte híveit, hogy fejezzék be az eldurvult tiltakozásukat:

Ismerem a fájdalmatokat. Volt egy választásunk, amit elloptak tőlünk. Nagy győzelemmel eldőlt választás volt, és ezt mindenki tudja, főleg a másik oldal. De most haza kell mennetek. Béke kell. Rend kell, tisztelnünk kell a nagyszerű embereket, akik a rendre vigyáznak. Nem akarjuk, hogy bárkinek bántódása essen. Ez egy nagyon nehéz időszak. Még sosem volt ilyen időszak, amikor egy ilyen dolog történik, és elvehetik ezt mindannyiunktól. Tőlem és tőletek. Az országtól. Ez egy elcsalt választás volt. De nem játszhatunk ezeknek az embereknek a kezére. Béke kell. Menjetek haza. Szeretünk titeket, nagyon különlegesek vagytok, látjátok, mi történik, látjátok, hogy ezek az események és dolgok történnek. Tudom, hogy érzitek magatokat. De menjetek haza, és menjetek haza békében.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az kongresszus hitelesítette Joe Biden győzelmét

Ez csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt Joe Biden győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták.

A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját.

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a sajtóban már kihirdették a demokrata párti kihívók,

Raphael Warnock és Jon Ossoff győzelmét a hivatalban lévő két georgiai republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue felett.

Címlapkép: Jon Cherry/Getty Images

Biden Trump amerikai elnökválasztás Fehér Ház Capitolium ostrom
Kapcsolódó cikkek