Donald Trump még hivatalban lévő amerikai elnök január 6-ára hívta össze a Fehér Ház elé szimpatizánsait, hogy tiltakozzanak az elnökválasztás eredménye ellen, hiszen ezen a napon a kongresszus két háza hagyja jóvá az elektori szavazatokat és hitelesítik Joe Biden megválasztott elnök győzelmét.

A The Washington Post is beszámolt arról, hogy trumpisták egy csoportja bejutott a Capitoliumba. Felfüggesztették a kongresszus ülését, és elkezdték a képviselők kimenekítését.

Meglőttek egy nőt a Capitolium épületében – jelentette az AP hírügynökség. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.

A CNN közlése szerint

a nőt mellbe lőtték. A törvényhozás ostroma közben több rendőr is megsebesült, és közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus állapot van a Capitoliumban. Washington polgármestere kijárási tilalmat rendelt el. 

Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke

a nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló tüntetőkkel szemben.

A hatóságok könnygázt vetettek be az elnököt támogató több száz erőszakos tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek.

Amerikai hazafiak – minden biztonsági szabály megsértése vagy a rendvédelmi szerveinkkel szembeni tiszteletlenség elfogadhatatlan

tweetelte Ivanka Trump, az elnök lánya és tanácsadója.

A törvényhozókat kimenekítették a Capitoliumból,

több republikánus képviselő is felszólította Trumpot: szóljon a támogatóinak, hogy fejezzék be az épület ostromát.

A CBS News korábbi beszámolója szerint Trump a demonstrálók előtt állította, hogy Mike Pence alelnökének azt mondta:

„ahhoz kell, hogy bátorsága legyen, ha nem tesz semmit”, azaz, ha jóváhagyja a választás eredményét.

„Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat” – mondta az elnök.

Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak

– tette hozzá. Korábban Mike Pence egy nyílt levelet írt meg, amelyet a Twitter-oldalára is közölt. Trump alelnöke a levélben kifejtette:

el fogja fogadni a választás eredményét.

Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget

– jelentette ki az elnök. Trump szerint százezrek vettek részt a Mentsd meg Amerikát nevű megmozduláson. Köszönetet mondott azoknak, akik a kongresszusban megkérdőjelezik a választási eredményeket. Ígéretet tett arra, hogy bizonyítékokkal áll elő a választási csalásról, és kijelentette:

nem ismerheti el a vereséget, mivel ellopták tőle a győzelmet.

A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le. Joe Biden pozitívan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül.

A demokrata elnökjelölt ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, „hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára”.

Címlapkép: Saul LOEB / AFP