Közélet

Többnyire elégedettek anyagi helyzetükkel a felvidéki egyetemisták

A diploma megszerzése után 73 százalék szívesen dolgozna szülőföldjén,

Átfogó ifjúságkutatást végzett a felvidéki Impulzus Társulás 2020 tavaszán a szlovákiai magyar egyetemisták körében. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósult projekt eredményei a közelmúltban jelentek meg.

A reprezentatív, a járványhelyzet miatt online kérdőívezésre épülő kutatás eredményei azt mutatják, hogy

a felvidéki magyar hallgatók a magyar nyelvű felsőoktatást részesítik előnyben.

A megkérdezettek fele kizárólag magyar nyelven folytatja tanulmányait, 28 százalék szlovák nyelven, 4 százalék cseh nyelven.

Szintén jelentős a tanulmányaikat Magyarországon folytatók száma, a hallgatók 12 százaléka az anyaországban tanul tovább, a legnépszerűbb célpontok Budapest és Győr.

Selye János Egyetem
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A oktatás nyelve fontos szempont, ötös skálán 3,42-es értéket kapott ez a tényező, miközben a jó kereseti lehetőséget csak 3,2-re értékelték. A legnagyobb súllyal (4,23) a saját érdeklődés szerepel.

A felvidéki egyetemisták körében is gyakori, hogy tanulmányaikkal párhuzamosan munkát vállalnak, 49 százalékuk dolgozik a felsőoktatásban eltöltött évei alatt.

Akik dolgoznak, azok 22 százaléka teljes állásban, 66 százalékuk pedig részmunkaidőben vállal munkát, 12 százalék pedig egyéb formában (például vállalkozóként).

Ennek is köszönhetően a nagy többség elégedett anyagi helyzetével.

A felvidéki magyar egyetemisták 28,1 százaléka vallja azt, hogy gond nélkül él,

56,2 százalék pedig úgy gondolja, hogy bevételei ésszerű beosztásának köszönhetően jó az anyagi helyzete. 11,4 százalék úgy érzi, hogy éppen hogy meg tud élni, 2,1 százalék a rendszeresen anyagi gondokkal küszködők, és szintén 2,1 százalék a nélkülözők aránya.

Miután az egyetemisták a tavaszi szemesztert online módon végezték, így a kutatást kitért arra is, hogy a hallgatók mennyire elégedettek ezzel a módszerrel. 5-ös skálán (ahol 1-egyáltalán nem elégedett, 5-teljes mértékben elégedett) 3-as átlagértékűnek ítélték a megkérdezettek az online oktatást.

A szlovákiai magyar hallgatók negyede tervezi, hogy felsőfokú tanulmányait követően doktori képzésben vesz majd részt, erre elsősorban Szlovákiában és Magyarországon kerülne sor.

A munkavállalási tervek viszonylatában 73 százalék szívesen dolgozna szülőföldjén,

azok akik inkább a külföldi munkavállalást választanák megjelöltek egy összeget, amiért Szlovákiában maradnának, ennek átlaga 1715 euró (615 ezer forint).

 

felvidék felsőoktatás Szlovákia ITM Impulzus
Kapcsolódó cikkek