Közélet

Fontos eredmény, hogy a vakcinák palettája bővült

A Szputnyik V kapcsán Kemenesi Gábor virológus azt írta, a járványból továbbra is a vakcinákon keresztül vezet a kiút.

Megnyugtató, hogy a vakcinák palettája egy újabb taggal bővült, mind az elérhető mennyiség mind pedig a kedvezőbb szállítási opciók miatt a világ számos országa számára fontos eredmény ez – írta a Facebook oldalán Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa azzal kapcsolatban, hogy a Lancet tudományos folyóiratban megjelentek az orosz Szputnyik V vakcina klinikai hármas vizsgálati eredményei. Hozzátette: a transzparencia továbbra is a legfőbb minőségi és megbízhatósági mutatója bármely vakcinakészítménynek.

A most közölt adatok tudományos szemmel egy, az eddigiekhez hasonlóan jó profilú vakcina képét festik.

A gyártási folyamatok megbízhatóságát és a készítmény minőségének folyamatos biztosítását pedig a gyógyszerhatósági ellenőrzés és engedélyezés hivatott ellenőrizni és garantálni.

Semmi kétség, hogy az egyetlen kiút a járványból továbbra is a vakcinákon keresztül vezet, javaslom mindenkinek, hogy tudományos szemmel értelmezze a ránk zúduló információkat. A tudományban érdemes még bízni

– írta Facebook posztjában a virológus.

Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

A klinikai vizsgálatok hármas fázisában tízezres nagyságrenden tesztelik valós körülmények között a készítményt, összevetve olyan csoporttal, amely csupán placebót kap. Ekkor derül ki a betegség kivédésének képessége, illetve a súlyos és kórházi kezelést igénylő megbetegedés elleni védelem is – írta a virológus. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a ritka mellékhatások felderítését és az általános oltási profilt is ekkor vizsgálják.

Az orosz vakcina, a brit AstraZeneca készítményhez hasonlóan egy replikációra képtelen vírusvektoron alapul

– írta a adjunktus. A harmadik fázisban összesen 16 501 ember kapott Szuptnyik V vakcinakészítményt és 5476 ember placebót. A 60 évnél idősebbek között összesen 1611 vakcinált és további 533 placebo csoportba tartozó egyént vizsgáltak és elemeztek.

A hatékonyság tekintetében a vizsgálat 91,6 százalékot állapított meg.

A vakcina az első dózist követően 15 nappal mutat mérhető védelmet. A 15 és 21 nap között a hatékonyság 73,6 százalékban állapítható meg, a második dózist követően pedig 100 százalékos védelmet nyújt a védőoltás. A leggyakoribb oltási reakciók az influenzaszerű tünetek, oltási hely reakciója, fejfájás és gyengeség voltak – írta Kemenesi Gábor a posztjában.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek