Közélet

Három és félmillió keleti vakcina érkezhet tavasz végéig

A nemzeti konzultáció fő kérdése az lesz, hogy fokozatos vagy egyszeri, gyors gazdasági nyitás legyen.

A nyári konzultációban egyértelművé tették a magyarok, milyen korlátozásokat viselnek el és milyen korlátozásokat nem, ezért tartottuk nyitva az iskolákat és munkahelyeket és zártuk be a sportlétesítményeket és szórakozóhelyeket – kezdte az Országgyűlés tavaszi ülésszakát megnyitó beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar válságkezelés következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, így sikerült a járványt keretek közé szorítani, míg ahol hullámzanak az intézkedések, ott elszabadult a vírus.

A járványgörbe egy hete nem csökken, élhetően a ragályosabb mutáció miatt ismételt felfutás jöhet.

A magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról. Újra szeretnénk indítani a gazdaságot és a társadalmat, ennek feltétele a vakcina, mert enélkül újra és újra visszatér a vírus.

Célunk a biztonságos vakcina beszerzése, amivel több millió embert már beoltattak. Vásároltunk a nyugati mellé orosz és kínai vakcinát is,

1 millió orosz és 2,5 millió kínai – Sinopharm – vakcina érkezhet Magyarországra a következő hónapokban

– hangsúlyozta a kormányfő.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Várhatóan 3,5 millióval több embert tudunk beoltani májusra, mint más hasonló méretű uniós országok április elejére elérhetjük a 2 millió beoltottat, vagyis minden idős megkapja a vakcinát.

Az újraindítás kérdéséről indítunk hét kérdésben nemzeti konzultációt. A fő kérdés az, hogy az oltások előrehaladtával kezdődjenek a korlátozások feloldása, vagy csak a megfelelő beoltottság után nyisson ki a gazdaság.

A kormány elsősorban azt nézi, mennyien dolgoznak, 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, 4,5 millió felett alakult a foglalkoztatottság, a a harmadik legalacsonyabb az EU-ban – mutatott rá a miniszterelnök.

Amint lesz vakcina, gazdaságújraindítási programokat vezetünk be. Munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és beruházásokkal indítjuk újra a gazdaságot, kitartunk a munkaalapú társadalom mellett.

Több milliárd forintos beruházási programot indítunk, amit az EU-val közösen finanszírozunk, a magyar egyetemekbe összesen 1500 milliárd forintot fektetünk majd.

Végigvisszük a tömeges oltásokat, kivezetjük a korlátozásokat és újraindítjuk a gazdaságot – foglalta össze beszédét Orbán Viktor, hozzátéve: azt remélem, hogy Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint a járvány előtt volt.

Országgyűlés Orbán Viktor Parlament évnyitó
Kapcsolódó cikkek