Közélet

Moszkvába indítana vakcinajáratot a Lufthansa

A Lufthansa megoldást kínál a rendkívül lassú oltási kampány miatt kiutat kereső jómódú németeknek, akik összesen 2020 euróért jutnának soron kívül vakcinához.

Németország ugyan gyógyszeripari nagyhatalom, jelenleg mégis a koronavírus-vakcina hiányától szenved, csak nagyon lassan halad a lakosság átoltása. A legkevésbé veszélyeztetett németeket arról tájékoztatták, hogy 2022-ben kerülhetnek sorra. A helyzet már odáig fajult, hogy néhány politikai elemző Angela Merkel politikai örökségét is félteni kezdte.

Fotó: Arne Dedert / POOL / AFP

A Lufthansa a probléma megoldására most egy sajátos megoldást mérlegel, a berlini bne Intellinews értesülése szerint ugyanis a német légitársaság menedzsmentje vakcinaturisták számára indítana különjáratokat Frankfurtból Moszkvába, és ezért már az orosz külügyminisztériummal is felvette a kapcsolatot.

A vakcinaturizmusról amúgy először a „The Guardian” tudósított, amikor megírta, hogy már januárban több ezer amerikai kerekedett fel otthonából, hogy az Egyesült Államok valamely másik tagállamában adassa be magának az injekciót. A különböző szövetségi államokban ugyanis eltérnek egymástól az elsőbbségi szabályok is, mindenütt a lakosság más-más csoportját részesítik előnyben.

Februárban pedig arra is fény derült, hogy egy exkluzív londoni utazási iroda, a Knightsbridge Circle vakcinaút-csomagokat kínált klubtagsággal rendelkező ügyfeleinek az Egyesült Arab Emirátusokba. Mivel a Knightsbridge Circle-nél a klubtagság évi 25 000 fontot (nagyjából 10 millió forint) kóstál, az ügy Nagy-Britanniában az elitizmus vádja miatt etikai skandalumot robbantott ki.

Visszatérve a Lufthansa terveire, a Moszkva környéki domogyedovói repülőtéren állítólag már ki is jelölték azt a tranzitzónát, ahol a légitársaság utasait beoltanák a Szputnyik V oltóanyaggal.

Az elképzelés szerint az utasokat megérkezésüket követően ebbe a teljesen izolált zónába irányítanák, aztán, ha a dózist megkapják, azonnal visszatérnek Németországba, anélkül, hogy formálisan beléptették volna őket Oroszország területére.

Mint ismeretes, a Szputnyik V-ből két dózist kell beadni, ezért a résztvevőknek még egyszer Moszkvába kell repülniük. Az utazás mindkét esetben 1000-1000, az oltás pedig 10-10 euróba kerülne.

Mindazonáltal számos bürokratikus akadályt kell még leküzdeni a megvalósítás érdekében. Ezek közül talán az jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy a turistáknak kétórai ott-tartózkodásra szóló tranzitvízumot kell beszerezniük. Az egész projektet pedig a Kremlnek is engedélyeznie kell még.

A német sajtóban ugyanakkor a brit Lancet orvosi lapban közzétett elemzést követően rengeteg cikk jelent meg arról, hogy a Szputnyik biztonságos és hatékony. A járvány miatt alig-alig repülő Lufthansa már tervezi, hogy Zürichből és Bécsből is indítana ilyen járatokat. A domogyedovói repülőtér milliárdos tulajdonosa, Dimitrij Kamencsik pedig gőzerővel dolgozik az elképzelés végrehajtásán.

A Lufthansa a cikk megjelenését követően ímélben kereste meg a bne Intellinewst, amelyben cáfolta, hogy saját oltási központot hozna létre a domogyevói repülőtéren, azonban felhívta a figyelmet, hogy ott az érkezési oldalon már működik egy ilyen centrum, amely az orosz állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel bíró külföldiek rendelkezésére áll.

 

vakcinaturizmus COVID-19 légiközlekedés vakcina koronavírus Deutsche Lufthansa Szputnyik V Lufthansa
Kapcsolódó cikkek