Közélet

Rekordot döntött a leggazdagabb magyar vagyona

Ugyan visszaesett a termelőcégek értéke, a legvagyonosabb magyaroknak volt a 2020-asnál sokkal rosszabb éve is.

Szerdán jelent meg a legfrissebb Forbes, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával. Ugyan 2020-ban visszaesett a termelőcégek értéke, a legvagyonosabb magyaroknak volt a tavalyinál sokkal rosszabb éve is – írja a magyar Forbes.

Az élen továbbra is Mészáros Lőrinc áll, 479 milliárdos vagyonnal. A felcsúti dollármilliárdos válása lezajlott, a vagyonosztozkodás vita nélkül megtörtént.

Fotó: Shutterstock

1. Mészáros Lőrinc (479,4 milliárd forint)

A Mészáros Csoport továbbra is hasít az építőiparban, az energetikában továbbra is komoly kapacitásokkal rendelkezik, terjeszkedik a médiában, agráriumban és az élelmiszeriparban, miközben az osztalékból származó továbbra is jelentős – írja az oldal.

Tavaly sem volt rossz éve Mészárosnak, tőzsdei befektetőcége, az Opus Global ugyan komolyan megérezte a járvány első, tavaly tavaszi hullámát, de szépen lassan korrigált az árfolyam – írja a Forbes.

A Mészáros Csoport fókusza a külföldi terjeszkedésen van: a svájci Stadlerrel vegyes vállalatot hoz létre, vasútikocsikat fognak gyártani.

2. Csányi Sándor (393,4 milliárd forint)

Az OTP árfolyamát is komolyan megütötte az első hullám, ráadásul a kormány gazdaságvédelmi lépései közt elsőként jelentette be a hiteltörlesztési moratóriumot.

Csányi Sándor agrárbirodalma, a Bonafarm töretlenül terjeszkedik, újabb üzemek építésével bővíti kapacitásait.

A hazai labdarúgó szövetséget (MLSZ) vezető Csányi maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, de a 2020-as év valószínűleg így is kedves emlékként marad meg emlékezetében: a Fradi a Bajnokok Ligája csoportkörében volt érintett, vagyis egymást követő második évben jutott be egy nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, a magyar válogatott pedig ismételten kijutott a labdarúgó Európa-bajnoksága – írja a hírportál.

3. Veres Tibor (258,6 milliárd forint)

Veres Tibor először fért fel a dobogóra – a vagyongyarapodás nála egyértelműen annak köszönhető, hogy számos piacon tudott régiós szinten is terjeszkedni.

A lengyel Echo Investment többségi részesedésének felvásárlásával a Wing komoly régiós pozíciókat szerzett, a friss üzleti beszámolókból is az látszik, nagy üzlet volt a bevásárlás – írja a portál.

Márciusban újabb tíz százalékot vásároltak a vezető lengyel ingatlanos cégből, részarányuk így 66 százalékra nőtt. A Wing Magyarország legnagyobb ingatlanos cége, többek között az ő tulajdonukban van – és üzemeltetik is – az ország legnagyobb irodaháza, a népligeti Telekom-székház. A mobilitási piacon a tőzsdén is jegyzett AutoWallis szintén sok régiós piacon tudott megjelenni.

Ennyi 200 milliárdosunk se volt még

A 200 milliárdosok klubja még soha nem volt ilyen nagy, a 100 milliárdosok közé pedig visszatért Bige László, a műtrágyakirály ugyan komoly vádakkal néz szembe, de legnagyobb cége, a Nitrogénművek eredményei folyamatosan javulnak – írják.

A rangsort itt lehet böngészni.

lista 50 vagyon gazdág Forbes
Kapcsolódó cikkek