Közélet

A művészek beoltását sürgeti a milánói Scala vezetője

A világhírű operaház vezetője szerint a vakcina a színházak újranyitásának előfeltétele.

A művészek beoltására szólított fel Olaszországban a világhírű operaház, a Scala művészeti vezetője, hogy biztonságban újranyithassanak a teátrumok, operaházak és koncerttermek.

Az osztrák intendáns, Dominique Meyer keddi nyilatkozata szerint a színházak újranyitásának előfeltétele a művészek beoltása koronavírus elleni vakcinával.

Ha újra ki akarjuk nyitni az olaszországi színházakat, csak egyetlen megoldás van: be kell oltani mindazokat, akik nem viselhetnek maszkot, így az énekeseket, a kóristákat, a prózai színészeket, a fúvósokat, a táncosokat

– mondta Meyer az ANSA olasz hírügynökségnek.

Fotó: Kiev.Victor / Shutterstock.com

Március első napjaiban úgy tűnt, hogy a milánói operaház a fertőzés egyik gócpontjává vált, mivel 45 személynél, köztük 35 táncosnál és a vezetőség három tagjánál mutatta ki a szokásos vattapálcikás (molekuláris) teszt a fertőzöttséget, amelyet ugyanakkor két eset kivételével nem igazolt az ellenőrző gyorsteszt. Az első teszt nyomán próbák és előadások maradtak el.

Bár a színházak nem nyithatnak ki Olaszországban, az operaházakban például tartanak interneten közvetített előadásokat, így próbákat is.

A Scalában vizsgálják, mi történhetett a tesztekkel, Dominique Meyer szerint azonban ez az eset is mutatja, hogy a kulturális ágazat mennyire kitett a koronavírus-járványnak. Hasonló vaklárma zavarta meg a Maurizio Gucci meggyilkolásáról Lady Gaga főszereplésével készülő Ridley Scott-film olaszországi forgatását is, amikor az északi Valle d'Aosta tartományban forgató stáb 14 tagjáról mutatta ki a vattás teszt a fertőzöttséget, de csak egy esetet erősített meg az ellenőrző vizsgálat.

Az olasz kormány a múlt héten úgy döntött, hogy a csak mérsékelt fertőzésveszélyt mutató régiókban – a sárgával jelölt zónákban – fogadhatnak közönséget a színházak március 27-től.

milánói Scala Olaszország Opera
Kapcsolódó cikkek