Közélet

Diplomáciai galibát eredményezett a szlovák kormányfő viccelődése

Igor Matovic elismerte, hogy reagálása nem volt helyes.

Diplomáciai problémát okozott Igor Matovic szlovák kormányfő viccnek szánt keddi kijelentése az egyik pozsonyi kereskedelmi rádióban – jelentette csütörtökön a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A kormányfő a Rádio Express szerkesztőjének kérdésére, mit is ígért Szlovákia Moszkvának az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináért, viccnek szánva azt mondta:

Kárpátalját.

Majd hozzátette:

Természetesen semmit... Csak igyekeztem megszerezni a vakcinát.

Matovic hétfőn jelentette be, hogy Szlovákia megvásárolt kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát, s az első szállítmány meg is érkezett Kassára. Az orosz féllel koalíciós partnereinek tudta nélkül megkötött szerződés belpolitikai vihart kavart, a Rádio Express is e lépésről kérdezte a szlovák miniszterelnököt.

Fotó: Peter Lazar / AFP

Igor Matovic könnyed hangvételű megjegyzése azonban nem talált megértésre Kijevben. Az ukrán külügyminisztérium szerdán bekérette Matús Korbu szlovák ügyvivőt, tiltakozott a kijelentés ellen, és hivatalos bocsánatkérést követelt Szlovákiától.

Kijev nyilatkozata szerint Matovic kijelentése

egyértelműen elfogadhatatlan, negatívan befolyásolja az ukrán-szlovák kapcsolatokat, és sértő az orosz agressziótól szenvedő ukrán nép számára.

Az ukrán külügyminisztérium ezért hivatalos bocsánatkérést követel a szlovák kormányfőtől.

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter ezt követően felhívta ukrán partnerét, és hivatalosan elnézést kért Dmitrij Kulebától a szlovák kormányfő „nem megfelelő” kijelentéséért – közölte a szlovák diplomácia vezetője a közösségi hálón.

Igor Matovic csak csütörtökön a közösségi hálón megjelent bejegyzésében kért bocsánatot szavaiért. Elismerte, hogy reagálása nem volt helyes.

Szlovákia viszonyulása Ukrajna területi egységéhez mindig nagyon világos volt. A nemzetközi jog betartása elkerülhetetlen. Elnézést kérek minden ukrántól a nem megfelelő reagálásomért, amely alááshatta igazságos igyekezetüket

- írta Matovic bejegyzésében.

Igor Matovic vakcina koronavírus Kárpátalja Sputnyik V Ukrjna Szlovákia
Kapcsolódó cikkek