Közélet

Továbbra tombol a járvány harmadik hulláma

Most az a fontos, hogy megakadályozzák és lassítsák a járvány további terjedését, és csökkenjen a terhelés az egészségügyi rendszeren.

Még mindig a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, az elmúlt napon is csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, a következő napok, hetek is nehezek lesznek, és továbbra is fontos az emberek fegyelmezett viselkedése, a korlátozó, higiénés szabályok betartása.

Most az a fontos, hogy megakadályozzák és lassítsák a járvány további terjedését, és csökkenjen a terhelés az egészségügyi rendszeren.

A hétvégén is folytatódik a védőoltások beadása, eddig 1 millió 900 ezer ember kapta meg az oltást, és több mint hatszázezren már a második dózist is – mondta az NNK osztályvezetője.

Fotó: MTI

Galgóczi Ágnes arról is beszélt: a jövő héten elkezdődik a pedagógusok oltása, aki még nem regisztrált, de szeretne oltást kapni, március 29-ig regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a húsvétra készülődés és a húsvéti ünnepek során is fontos a járványügyi és higiénés szabályok betartása, tehát kerülni kell a zsúfolt helyeket, be kell tartani a szociális távolságot és fontos a kézmosás, kézfertőtlenítés, maszkviselés.

Húsvétkor lehetőleg csak a szűk család találkozzon, de ha az oltás után már kialakult a védettség, a nagyszülőkhöz lehet menni – mondta Galgóczi Ágnes, azt javasolva, hogy a családon belül is tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

járvány hullám vakcina koronavírus oltás Galgóczi Ágnes harmadik
Kapcsolódó cikkek