Közélet

A NATO Washington mellé állt, Moszkva tiltakozik

Felborzolták a kedélyeket az Egyesült Államok Oroszországot sújtó szankciói.

A NATO-szövetségesek szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Államokkal a csütörtökön bejelentett, Oroszország destabilizáló tevékenységeire adott válaszlépések kapcsán – közölte az észak-atlanti katonai szövetség közleményében csütörtökön.

A szervezet arra reagált, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát

válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

A közleményében egyebek mellett aláhúzta: Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat.

Fotó: Alexander NEMENOV and MANDEL NGAN / AFP

Az csütörtökön szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal, és aláhúzta: az infokommunikációs eszközök és hálózatok rosszindulatú használata aláássa mindazon előnyöket, amelyeket az internet a társadalom egésze számára nyújtani képes, valamint megmutatja, hogy néhányak készek a nemzetközi biztonság és stabilitás kockáztatására.

Közben az orosz diplomáciai tárca bekérette a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után – jelentette be Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz

– tette hozzá.

Zaharova szerint Washingtonnak tudnia kell, hogy a kétoldalú kapcsolatok megromlásának az árát „meg kell fizetni”. A szóvivő a történtek miatt Washingtonra hárította a felelősséget. Elmondta, hogy John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete a sajtótájékoztató idején már az orosz külügyminisztérium épületében tartózkodott.

Bekérették a moszkvai USA-nagykövetet

Bekérette az orosz diplomáciai tárca a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Oroszország külügyminisztériumába meghívták az amerikai nagykövetet. További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz

– mondta.

Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz

– tette hozzá.

Egyelőre jegelik a Putyin–Biden találkozót

A Kreml szóvivője szerint az újabb amerikai büntetőintézkedések semmilyen módon nem segítik elő az orosz és az amerikai elnök találkozóját.

 

Washington Egyesült Államok Joe Biden Oroszország Európai Unió NATO
Kapcsolódó cikkek