Közélet

A világűr fegyvermentes lenne

Kína és Oroszország már most lépéseket tesz az űrbiztonság érdekében.

Az űrbiztonság érdekében a fegyvermentességre vonatkozó orosz-kínai egyezménytervezet tárgyalására szólította fel a nemzetközi közösséget keddi sajtótájékoztatóján Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő.

Az űrbiztonság kérdése mindenki számára egyaránt kihívást jelent

- vélekedett a szóvivő. A fegyverkezés és a fegyverekkel való versengés elkerülése, valamint az űr békés használatának biztosítása minden ország közös érdeke és felelőssége – fogalmazott.

Kína és Oroszország 2008-ban nyújtott be az ENSZ Leszerelési Konferenciájának az űrbéli fegyverkezési verseny elkerülését célzó egyezménytervezetet, amelyet később 2014-ben frissítettek.

Fotó: Shutterstock

Csao hangsúlyozta:

Peking és Moszkva egyaránt egy jogilag kötelező erejű nemzetközi eszköz megtárgyalását sürgeti az űrbéli fegyverek korlátozására,

ez ugyanis szerintük alapvető megoldást jelentene az űrbiztonságra nézve. Arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy mielőbb kezdjék meg az egyeztetéseket, hogy az űr biztonságát szavatoló megállapodás megszülethessen.

Hozzátette: Kína és Oroszország 2021-ben is folytatja széles körű együttműködését az űrszektorban, ugyanakkor minden féllel készek együttműködni az űr békéjének és biztonságának fenntartására.

űrbiztonság ENSZ Oroszország világűr Kína
Kapcsolódó cikkek