Közélet

Hamis sms-ek érkeznek az időpontfoglalásra

Az oltásra már 4,3 millióan regisztrált, 70 százalékuk már az oltást is megkapta.

Szerdán elindult, de egyelőre csak kísérleti jelleggel az új időpontfoglaló rendszer, melynek használatára az oltásra regisztráltaknak van lehetőségük.

Az érintettek szerdán sms-t kaptak, aminek segítségével egy honlapon keresztül tudnak időpontot foglalni az oltópontokra

– mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Hozzátette: ismeretlen külföldi telefonszámról, vélhetően az Egyesült Királyságból érkeznek hasonló tartalmú üzenetek a lakosságnak, ezért azt kérik a lakosságtól, a külföldi telefonszámról érkező, kontakt megnevezése nélküli üzeneteket hagyják figyelmen kívül. Az operatív törzs vizsgálja még az esetet -tette hozzá Kiss Róbert.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő már a második oltását is megkapta – erről Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt az operatív törzs tájékoztatóján.

Fotó: Getty Images

Az elmúlt 24 órában 3 607 az új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított koronavírusos betegek száma. Elhunyt 214 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 001 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent.

Jelenleg 7 507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hulláma tetőzik – mondta Galgóczi Ágnes, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.

Az oltásra regisztráltak száma meghaladja a 4,3 milliót, aki regisztrált, azoknak a 70 százaléka már meg is kapta az oltást. Az online időpontfoglaló tesztelésére jogosult regisztráltak ma 16 óráig foglalhatnak ilyen módon időpontot oltásra.

Valószínűleg pénteken meglesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormányinfón.

 

operatív törzs Galgóczi Ágnes Nemzeti Népegészségügyi Központ
Kapcsolódó cikkek