Közélet

Így előzhetők meg a közbeszerzési szabálytalanságok

Az elemzés fókuszában a piaci verseny és a közbeszerzési gyakorlat közötti összefüggések értékelése áll.

A jól kialakított belső kontrollrendszer és integritási kontrollok rendszere, valamint a kockázaton alapuló érdemi ellenőrzés hozzájárulhat a közbeszerzések szabályszerűségi és korrupciós kockázatainak felismeréséhez – hívják fel a figyelmet az Állami Számvevőszék szakértői legfrissebb elemzésükben.

A szakértők emellett hangsúlyozzák: a közbeszerzések során akkor biztosítható a közpénzek átlátható elköltése és a tisztességes piaci verseny megvalósulása, ha a közbeszerzési rendszer minden szereplője betartja a jogszabályokat, és szem előtt tartja az Alaptörvényben foglalt értékek megvalósítását.

Az elemzés fókuszában a piaci verseny és a közbeszerzési gyakorlat közötti összefüggések értékelése áll.

Rávilágít a versenyt korlátozó, a sikeres közbeszerzést deformáló hibás vagy jogsértő közbeszerzési gyakorlatokra, a közbeszerzés kockázatos területeire, a védelmi mechanizmusokra. Az elemzés hozzájárulhat a közbeszerzések szabályszerűségéhez, a piaci verseny tisztaságához, elősegítve ezzel a jól irányított állam működését.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A koronavírus-járvány miatti egészségügyi és annak gazdasági hatásai eddig nem látott kihívások elé állították a világot az élet szinte minden területén.

Ezek a változások a közbeszerzések piacára is hatással voltak.

A számvevőszék elemzői kiemelik, hogy az egészségügyi szolgáltatások és termékek beszerzésének piaca átalakult, a korábbi kínálati piacot keresleti váltotta fel: a vírushelyzetben nem a beszállítók versenyeztek a beszerzésekért, hanem a beszerzők versenyeztek a korlátozottan elérhető lélegeztetőgépekért, maszkokért és védőoltásokért. Az állam új, a helyzethez alkalmazkodó szabályokat alakított ki, amelyek egyszerűbb és gyorsabb beszerzést tettek lehetővé, ugyanakkor rögzítették a közbeszerzési eljárások vírushelyzetben is követendő követelményeit.

Fotó: GVH/ÁSZ

Az ÁSZ elemzői mindezek mellett hangsúlyozzák, hogy a vírushelyzet miatt kialakult váratlan helyzetek, problémák, új szabályok növelték a közbeszerzési területen jelentkező kockázatokat. A vírushelyzet rámutatott, hogy az ajánlatkérő, beszerző szervezetek jól kialakított belső kontrollrendszere és az integritási kockázati kitettséggel arányosan kiépített integritási kontrollok rendszere, valamint a kockázatok értékelésen alapuló érdemi ellenőrzése hozzájárulhat a szabályszerűségi és korrupciós kockázatok felismeréséhez.

Állami Számvevőszék: átláthatatlan volt az SZFE gazdálkodása

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti megőrzését és védelmét.

 

szabálytalanság közbeszerzés Állami Számvevőszék (ÁSZ)
Kapcsolódó cikkek