Közélet

Kína felszólítja önkormányzatait a kötelező oltások eltörlésére

A kormány célként tűzte ki a lakosság 40 százalékának (közel 560 millió embernek) a beoltását június végéig.

Kína arra kérte a helyi hatóságokat, hogy állítsák le a kötelező koronavírus-oltásokat, mivel a központi kormányzat igyekszik kiegyensúlyozni az oltási programot – írta a Bloomberg.

Egyes területeken az oltás mindenki számára kötelező. Ezt a megközelítést mindenképpen korrigálni kell

– nyilatkozta a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője vasárnap.

Egyes helyi önkormányzatok keménykezű szabályozási gyakorlata arra vezethető vissza, hogy a kormány célként tűzte ki a lakosság 40 százalékának (közel 560 millió embernek) a vakcinációját június végéig.

Erre szemléletes példa Hainan déli tartományának nagyvárosa, Vanning, ahol az oltást nem kapó lakosok feketelistára kerülhetnek a kormányzati juttatások odaítélésénél, valamint a tömegközlekedés igénybevételénél egyaránt.

Kína betartja azt az irányelvet, miszerint az oltás önkéntes alapon történik

– állítja Vu Liang-ju, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezető tisztviselője.

Fotó: STR / AFP

Bár állítása szerint Kína legyőzte a koronavírust, az oltási program során számos akadállyal kell szembenéznie. A korábbi pozitív hírek hatására az emberek nem tartják annyira fontosnak az oltakozást, mint azon országok lakosai, amelyek még napi szinten harcolnak a Covid–19-fertőzés ellen.

Annak érdekében, hogy Kína utolérje a riválisokat, többek között az Amerikai Egyesült Államokat, a kormány felszólította az állami vállalatoknál dolgozó emberek tízmillióit és a kommunista párt nagyjából 90 millió tagját, hogy példaképként járjanak el a vakcinák beadatásában.

A világ legnépesebb országában eddig 164,5 millió dózist adtak be, ez a szám az Egyesült Államokban már meghaladta a 187 milliót.

Szintén kihívást jelent az oltási program számára az ellátás hiánya, mivel a belföldi oltóanyag-előállítás üteme már a hazai gyártók határait feszegeti.

Nem csökkenti a bizonytalanságot az a hír sem, mely szerint a kínai vakcinák hatékonysága jelentősen elmarad a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagaihoz képest, és a brazil mutáns ellen is gyengén muzsikál.

vakcina hatékonyság vakcina oltás Kína oltási program
Kapcsolódó cikkek