Közélet

Már 65 százalék felett az oltási hajlandóság

A KSH már 21 hete méri a lakosság oltáshoz való hozzáállását, a kezdetek óta négyszeresére emelkedett azok aránya, akik beoltatják magukat.

Már 65 százalék felett van az oltási hajlandóság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzése szerint. A KSH 21. hete méri a lakosság oltásokhoz való hozzáállását, a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát.

A legfrissebb adatok szerint a válaszadók 18 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért közel 36 százalékkal.

A felmérés 21. hetében az előző hetihez viszonyítva is nőtt az oltási hajlandóság. A mérés kezdetéhez (2020. november 30. – december 6.) képest már több mint a négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már meg is kapták valamelyik vakcinát.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 82 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 81 százalékát a kormányzati kommunikáció, 67 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor

a válaszadók több mint a fele (56 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, -szkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (88 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (82) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak – derül ki a KSH adataiból.

járvány KSH fertőzés vakcina koronavírus járvány oltás oltási hajlandóság pandémia
Kapcsolódó cikkek