Közélet

Már az első oltás is felére csökkentheti a vírus továbbadásának veszélyét

Egy brit kutatás szerint a Pfizer, illetve az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával beoltottak körében csak minden negyedik embernél alakultak ki enyhe, rövid távú mellékhatások az első dózis beadása után.

A londoni Kings College kutatása szerint az Egyesült Királyságban először engedélyezett koronavírus elleni vakcinák leggyakoribb mellékhatása a fejfájás, fáradtság és gyengeség lehet, de ezek is csak minden negyedik beoltottnál jelentkeztek, és általában 24–48 órán belül le is csengtek. A Lancet egészségügyi szaklapban most közzétett, 2020. december és 2021. március között elvégzett kutatásban csaknem 630 ezer ember vett részt.

A válaszadók 13,5 százaléka panaszkodott mellékhatásokról azután, hogy megkapták az első Pfizer-injekciót, a második dózis után pedig 22 százalékuknál jelentkeztek a mellékhatások – főként fejfájás. Azok körében, akik az AstraZeneca vakcináját kapták, minden harmadik embernél jelentkeztek valamilyen mellékhatások az első injekció után. A panaszok az 55 évnél fiatalabbaknál fordultak elő gyakrabban, és főként a nőknél jelentkeztek mindkét vakcina esetében.

A tanulmány kiemeli: a mellékhatások jóval gyakrabban jelentkeztek és súlyosbbak is voltak azoknál, akik az oltás előtt átestek a fertőzésen.

Fotó: Juan Carlos Lucas / NurPhoto / AFP

Egy másik, az angliai közegészségügyi hivatal (Public Health England – PHE) által közzétett és a Sky News által ismertetett kutatás azt vizsgálta, milyen hatékonysággal véd a fertőzés továbbadásától a Pfizer, illetve az AstraZeneca vakcinája. Több mint 24 ezer család vett részt a felmérésben, főként 60 év alattiak; olyan háztartásokat vizsgáltak, ahol többen élnek egy fedél alatt, de közülük nem mindenki kapta meg az oltást. Az eredmény a szakértők szerint több mint biztató:

három héttel az első injekció beadása után 38–49 százalékra csökkent a kórokozó továbbadásának veszélye, de a beoltottak védettsége már 2 héttel az első dózis után kialakult.

Ez a kutatás is bizonyítja, hogy a beoltottak, ha el is kapják a fertőzést, sokkal kisebb eséllyel adják azt tovább a környezetükben élőknek, sokkal kevésbé fertőznek. Ezek az eredmények is alátámasztják, hogy az oltás segít a tömeges immunitás kialakulásában

– kommentálta az eredményeket a Sky Newsnak nyilatkozó szakértő.

koronavírus elleni vakcina Pfizer astrazeneca koronavírus elleni oltás tömeges immunitás mellékhatások Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek