Közélet

Négyszeresére nőtt az oltási hajlandóság

A 19. héten már a megkérdezettek 59 százaléka voksol a vakcinák mellett.

Már a megkérdezettek 59 százaléka beoltatná magát koronavírus elleni vakcinával

– ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzéséből. Egy héttel ezelőtt 57,9 százalék voksolt az oltóanyagok mellett. A statisztikai hivatal 19. hete méri a lakossági oltási hajlandóságát, a mérés a 2020. november 30-ával kezdődő héten indult, azóta pedig már négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket.

A bizonytalanok száma ugyan egyre csökken, viszont továbbra is jelentős

– írja a KSH. Ez utóbbi héten a válaszadók több mint 17 százaléka volt elutasító a vakcinával kapcsolatban, szemben az első héten mért közel 36 százalékkal.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 83 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 82 százalékát a kormányzati kommunikáció, 70 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek nagy része tervezi, hogy beoltatja magát. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

KSH oltási hajlandóság
Kapcsolódó cikkek