Közélet

Nemzetközi, magyar nyelvű kurzusokat indít az Óbudai Egyetem

A digitális, felsőfokú oktatási anyagok a Kárpát-medencei magyarság és a világon minden magyar anyanyelvű ember számára ingyenesen elérhetőek lesznek.

Az Óbudai Egyetem a „K-Mooc típusú felsőoktatási kurzusok fejlesztése az Óbudai Egyetemen” című projekt fejlesztését a tavaly december 1. és idén november 30. közötti időszakban valósítja meg – tájékoztatott az egyetem közleményében.

Az új koncepció az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott

80.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatási összeg segítségével jön létre,

a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében.

A Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum 2014. szeptember 1-jén alakult az Óbudai Egyetemen. Célja: magyar nyelvű online kurzusok fejlesztése és terjesztése által elérhetővé tenni a felsőoktatásban megszerezhető tudást,

elsődlegesen a Kárpát-medencei magyarság, másodsorban szerte a világon minden magyar anyanyelvű ember számára.

A centrum hálózatként működik, melynek résztvevői a magyarországi és határon túli magyar tannyelvű egyetemek/főiskolák. Megalapítása óta 22 magyarországi és 14 határon túli intézmény csatlakozott a hálózathoz, kurzusain eddig több mint 30 000 diák vett részt.

Fotó: Shutterstock

Oktatási formáját tekintve

olyan kredittel vagy igazolással elismert online képzés, mely mindenki számára nyitott, a kurzusok nem helyhez kötöttek, és a tananyag elsajátításának ütemét a hallgató szabályozza.

A hálózathoz csatlakozó egyenrangú intézmények minden tudományterületen maguk is készítenek és meghirdetnek kredites magyar nyelvű kurzusokat, diákjaik pedig felvehetnek kurzusokat a hálózat bármely intézménye által meghirdetettekből, ezzel növelve szabadon választott tárgyaik kínálatát.

Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a kurzusok azok számára is ingyenesen elérhetőek, akik már kikerültek a felsőoktatás intézményeiből, de visszavágynak, szeretnének még tanulni,

új információkat elsajátítani és azok számára is, akik soha nem is voltak hallgatók, ám ezáltal mégis bepillantást nyernek a felsőoktatásba, tesztelni és képezni tudják önmagukat. Jelen projekt keretében alapvető cél a kurzuskínálat növelése 45 darab új tananyag fejlesztésével, másodlagos cél pedig a rendszer működését biztosító infrastrukturális háttér megerősítése.

magyar nyelvű kurzus digitális felsőoktatás online Kárpát-medence Óbudai Egyetem
Kapcsolódó cikkek